Peste 150 de elevi şi 13 profesori ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava au participat la activităţi de informare asupra fenomenului traficului de persoane, în cursul săptămânii trecute, în cadrul cărora s-au expus metodele de combatere a acestui fenomen şi s-au dezbătut cazuri concrete de trafic de persoane.
Reprezentanta Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Laura Stadler, a purtat un dialog deschis cu toţi participanţii despre riscurile la care sunt expuşi tinerii aflaţi la vârsta şcolară privind traficul de persoane, în special fetele, care sunt vulnerabilităţile şi urmările traumatice în urma acestor experienţe ce le pot schimba dramatic viitorul. S-a precizat că traficul de persoane nu se referă doar la vânzarea tinerelor în schimbul serviciilor sexuale, ci şi la muncă silită sau cerşetorie.
Pe lângă exemplele concrete privind metodele de atragere în capcană ale traficanţilor de carne vie expuse de reprezentanta ANITP Suceava, elevii au avut parte şi de mărturii ale victimelor traficului de persoane prin intermediul vizionării filmului documentar „Nefarious – negustorul de suflete”.
Prof. Monica Lepcaliuc, coordonatorul de proiecte şi programe educative ale Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, a menţionat că „prin această amplă acţiune derulată în decurs de o săptămână s-a intenţionat sensibilizarea şi conştientizarea pericolului real existent în zilele noastre înafara şi chiar în interiorul unităţilor şcolare din orice localitate. Elevii s-au arătat interesaţi şi impresionaţi, reacţionând la invitaţia de a susţine un dialog deschis, adresând întrebări privind procedurile de informare şi acţionare în cazul în care întâlnesc astfel de situaţii în viaţa lor personală. Pentru un efect şi mai direct asupra liceenilor, s-a răspuns cu entuziasm şi la invitaţia vizionării piesei de teatru <Kebab> pusă în scenă la Teatrul <Matei Vişniec> Suceava, al cărei subiect a fost tocmai cazuri de trafic de fiinţe umane”.
Mesajul principal al activităţilor a fost ”Traficul de persoane poate fi prevenit!”. Activităţile s-au derulat în cadrul proiectului regional ”Reţea de Suport şi Prevenire a Traficului de Persoane în Judeţul Suceava – Antitrafic Net Suceava”, implementat de Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, în colaborare cu Centrul Regional de Luptă Împotriva Traficului de Persoane Suceava şi Inspectoratul Judeţean Suceava, proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Suceava.