Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 27 oct 2017 - Anul XXII, nr. 245 (6661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

3-5 noiembrie

Expoziţia de cristale şi bijuterii Mineralia „Agatul – Regina pietrelor semipreţioase”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava organizează, în perioada 3-5 noiembrie, Expoziţia de cristale şi bijuterii Mineralia „Agatul – Regina pietrelor semipreţioase”. Între pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special. Este o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi şi culori pe care le prezintă. Agatul a fost folosit de oameni încă din preistorie, cu mii de ani în urmă. În Grecia Antică şi în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, şlefuită sau sculptată în camee. În timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreţia acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate.

Astăzi agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucăţile mai mari tăiate şi apoi şlefuite sunt obiecte ornamentale deosebite. Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania şi India, dar acum sunt secătuite. Dar există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Ocurenţe mici se găsesc peste tot în lume. Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munţii Apuseni, la Brad şi Techereu.

Agatul cu benzi prezintă benzi de culori distincte dispuse concentric. Culorile depind de impurităţile existente. Fiind poros, agatul se poate colora cu pigmenţi speciali. Agatul dendritic este agat alb pur ce conţine “peisaje” de incluziuni dendritice datorate oxizilor de mangan. Agatul muşchiform îşi datorează numele incluziunilor verzui cu aspectul muşchilor de copac în interiorul agatului transparent. Agatul de foc are culori incandescente puternice datorate difracţiei luminii în agatul cu oxizi de fier. Expoziţia Mineralia propune o incursiune în lumea pietrelor fine şi preţioase, minunăţii ale naturii prezentate în toate formele, de la piatra brută la bijuterie: pietre brute – cristale şi minerale de colecţie; fosile, meteoriţi, pietre tăiate şi şlefuite pentru montură (geme), bijuterii originale, numai din pietre naturale, ornamente din piatră şlefuită.

Coordonatorii expoziţiei: Angela Anea, muzeograf geolog, şi Andrei Gorduza, geolog.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de cristale şi bijuterii Mineralia „Agatul – Regina pietrelor semipreţioase”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii.
 Vizualizări articol: 1594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia de cristale şi bijuterii Mineralia „Agatul – Regina pietrelor semipreţioase”, la Muzeul de Ştiinţele Naturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tarhana cu legume Aceste paste sunt complet diferite de ceea ce se numeşte ”tarhana” prin Banat şi Ardeal. Sunt nişte delicioase paste din aluat uşor fermentat, cu multe legume, fără ou, care se pot păstra fie uscate, fie congelate şi din care se... Citeşte