Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu intenţionează să promoveze un proiect de lege pentru renunţarea la schimbarea orei de vară şi de iarnă. În argumentarea iniţiativei sale, Bogdan Gheorghiu susţine că schimbarea orei provoacă probleme de sănătate şi afectează economia. Gheorghiu a precizat că această propunere a fost discutată deja într-o şedinţă a Biroului Permanent Judeţean Suceava al PNL şi are atât susţinerea organizaţiei, cât şi a liderului liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur.
Deputatul liberal a adăugat că studiile efectuate de specialişti pe această temă au demonstrat că schimbarea orei poate duce la tulburarea ceasului biologic, ceea ce provoacă schimbări de dispoziţie, probleme cu somnul şi un risc crescut de atac de cord şi accident rutiere. El a subliniat că şi copiii au de suferit în urma acestor modificări de oră.
„Mecanismul trecerii de la ora de iarnă la ora de vară, şi invers, a devenit un lucru din ce în ce mai puţin util, dacă vorbim de motivele pentru care a fost el pus în aplicare cu mulţi ani în urmă. Mai mult, din ce în ce mai multe studii arată efectele dăunătoare ale acestei treceri de la ora de iarnă la ora de vară, şi invers”, a spus Bogdan Gheorghiu.
Bogdan Gheorghiu vrea să aibă sprijinul tuturor formaţiunilor politice pentru aprobarea acestui proiect
Deputatul PNL de Suceava a explicat că ultima ţară care a anunţat că renunţă la mecanismul schimbării orei de vară şi de iarnă este Polonia.
„Într-un rar moment de înţelegere politică, toate partidele din Polonia în unanimitate au votat acest proiect mai ales că motivul invocat în trecut că ar aduce o anumită economie în domeniul energetic nu mai stă în picioare în epoca becurilor economice şi a aerului condiţionat. Şi asta când alte studii arată că s-ar putea să consumăm energie mai multă cu această trecere la ora de vară. Nu durează mult şi acum vom trece iar la ora de iarnă, iar cei care vor avea ghinionul să se afle într-un tren în noaptea respectivă vor trebui să stea o oră blocaţi într-o gară, pentru că asta se întâmplă pentru a se alinia trenurile la noul orar”, a mai declarat deputatul sucevean.
Parlamentarul liberal a mai precizat că având sprijinul organizaţiei PNL Suceava şi al preşedintelui Gheorghe Flutur, va continua să caute susţinere pentru acest proiect de lege şi la celelalte formaţiuni politice din Parlament.
El a afirmat că mai multe alte ţări din întreaga lume fac excepţie de la regimul trecerii la ora de iarnă, din aceleaşi raţionamente de ordin economic, dar şi uman. Bogdan Gheorghiu a dat exemplu Marea Britanie, ţară care a renunţat la mecanismul schimbării orei de vară şi de iarnă.
Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2017, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 28 spre 29 octombrie.