Studiile şi specializările medicilor, vechimea, poziţia ocupată în schema de personal şi numărul de gărzi efectuate în cursul unei luni permit Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava să-şi plătească, din septembrie a.c., aproximativ 40 dintre cei 196 de doctori pe care îi are, cu salarii nete de peste 4.000 de euro.
Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a declarat, ieri, că 20% dintre medicii care lucrează în această instituţie medicală au salarii nete de peste 4.000 de euro, iar 10 medici au salarii peste 20.000 de lei. În top se află un medic plătit de spital cu 36.000 de lei net şi un altul cu 31.000 de lei net. Rîmbu a spus că unitatea medicală plăteşte de mult toate sporurile la nivelul maxim prevăzut de lege pentru a stimula medicii să facă performanţă. De asemenea, angajaţii spitalului primesc şi bonuri de masă, aşa cum prevede legislaţia.
“La noi de mult timp se aplică sporul maxim pentru gărzi şi, în acelaşi timp, asigurăm drepturile salariale din surse legale”, a spus Rîmbu.
Salariile nete din Spitalul de Urgenţă Suceava sunt publice, pe site-ul spitalului, actualizarea fiind făcută la trei luni. Sumele plătite salariaţilor în septembrie, pentru luna august (înainte de majorarea de la 1 septembrie a.c.) pot fi consultate aici: http://www.spitaluljudeteansuceava.ro/informatii/uz-intern/.
Managerul Spitalului de Urgenţă Suceava a precizat că medici cu venituri salariale de peste 4.000 de euro sunt în toate secţiile spitalului, începând cu UPU, ORL sau Obstetrică-Ginecologie, până la Laboratorul de Anatomie Patologică sau Serviciul de Medicină Legală, unde veniturile salariale sunt mai mari.
Exemplele de management performant în sistemul sanitar sunt la Suceava, nu trebuie căutate la Baia Mare
Rîmbu a făcut aceste precizări în contextul în care diferiţi politicieni au făcut declaraţii publice referitoare la veniturile salariale ale medicilor şi Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare a fost dat ca exemplu de bune practici şi management performant. ”Suntem la fel de performanţi ca cei de la Baia Mare. Dacă vor să dea exemple, le au în curtea proprie”, a mai spus managerul Spitalului de Urgenţă.
Conform site-ului spitalului, înainte de majorarea plăţii gărzilor, din septembrie a.c., cele mai mari venituri salariale nete sunt în secţiile Medicină legală, Anatomie patologică, Pneumologie, Neonatologie, Boli infecţioase, Cardiologie şi UPU.
La Radiologie, de exemplu, medicul-şef a avut în august un salariu net de 8.805 lei, dar nu este cel mai mare salariu din secţie, un alt cardiolog, tot medic primar, având 9.515 lei. Un asistent medical principal la Cardiologie a avut un salariu net de 6.340 de lei, mai mare decât cel al medicului-şef de la Gastroenterologie, care a primit 5.887 lei.
La Neurologie, medicul-şef a avut 5.793 lei, dar este şi un medic primar care a avut 7.646 lei. La Chirurgie generală, şeful a avut 6.260, maximum în secţie fiind 9.427 lei. Chirurgul de pe a doua poziţie, ca salariu, a avut 9.161 lei. Promovarea unor medici tineri în posturile de şefi de secţie este una dintre explicaţiile faptului că nu întotdeauna la ei sunt cele mai mari salarii. La Chirurgie infantilă, medicul-şef a avut 6.208 lei şi alţi doi medici primari - 9.838 lei şi 8.862 lei. La Pediatrie, media salariilor este de 5.000 de lei.
Toate veniturile angajaţilor (medici, personal mediu şi de îngrijire, liftieri, personal TESA) pot fi consultate pe site-ul spitalului, la adresa menţionată la începutul articolului, fiind publice de mai mulţi ani.
(27 oct 2017, 12:18:26