Peste 46.000 de piese din patrimoniul Muzeul Bucovinei au fostdigitizate și stocate într-o bază de date electronică în cadrul proiectului „Să păstrezi trecutul înseamnă să creezi viitorul”, care a beneficiat de fonduri din partea Uniunii Europene.
12 colecţii de patrimoniu au fost digitizate prin programul implementat de unitatea muzeală, iar sistemul informatic creat permite stocarea, gestionarea şi prelucrarea datelor, asigurând și elementele de identificare a pieselor introduse (valoarea, datarea, locaţia unde a fost descoperită, fotografii etc.).
Muzeul sucevean a avut ca parteneri de proiect Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuţi, Ucraina, și Muzeul de Istorie și Etnografie Bălţi, Republica Moldova, care au digitizat la rândul lor câte șase colecţii. Potrivit muzeografului Carmen Bădăluţă, din cadrul departamentului de Proiecte al Muzeului Bucovinei, la finalul implementării proiectului, peste 57.000 de piese din cele trei muzee au fost digitizate.
Potrivit acesteia, „a fost un fel de proiect pilot, chiar și la nivel naţional, însă în final am reușit să facem un program de digitizare pentru muzee, pentru patrimoniul cultural mobil. Am pornit de la nevoia și necesitatea de a facilita munca unor colegi care erau nevoiţi să care 10-12 registre groase, să răsfoiască filă cu filă, pentru a căuta un obiect de patrimoniu. Acum aceștia intră într-o bază de date și pot identifica foarte ușor obiectul căutat. Digitizarea patrimoniului a dus la reducerea volumului de muncă, la îmbunătăţirea calităţii muncii și asigurarea accesului facil la conţinutul digitizat”.
Valoarea proiectului a fost de peste 200.000 de euro
Stocate pe server sunt 17.234 piese de la Arheologie, 1.194 de piese de la Artă, 12.884 de piese de la Etnografie, 2.715 de la Istorie Modernă și Contemporană, 8.121 de la Memoriale, 4.331 de la Numismatică, bazele de date putând fi accesate de cei 12 conservatori ai instituţiei din Suceava.
Tot în cadrul proiectului realizat din fonduri europene, Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai Cernăuţi a digitizat 5.587 de bunuri culturale mobile, iarMuzeul de Istorie şi Etnografie Bălţi a înregistrat digital 5.566 de bunuri culturale mobile.
În baza proiectului implementat, au mai fost achiziţionate echipamente IT și aparatura de măsură și control.
”Cei din Moldova și Ucraina nu aveau deloc aparatură de acest gen, au învăţat să folosească echipamentele, să monitorizeze în expoziţii, în depozite. Pentru ei au fost pași uriași”, a mai completat Carmen Bădăluţă.
În cadrul proiectului s-au mai desfășurat sesiuni de informare, ateliere de lucruîntre specialiştii de muzee, întâlniri ale celor 24 gestionari de colecţii români, ucraineni și moldoveni etc.
Valoarea proiectului a fost de peste 200.000 de euro, fiind implementat în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, cu ajutorul Birourilor Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava și Iași.
Bugetul total al programului a fost de peste 126 de milioane de euro, fiind finanţate 140 de proiecte de importanţă majoră. În cadrul săptămânii trecute, jurnaliști din România, Republica Moldova și Ucraina au avut prilejul să cunoască modul în care 13 din cele 140 de proiecte au fost implementate și care a fost impactul acestora.