Jurnalişti din România, Republica Moldova şi Ucraina au avut prilejul să cunoască modul în care proiecte de anvergură, din varii domenii, finanţate de Uniunea Europeană, influenţează viaţa comunităţilor unde acestea au fost implementate.
Caravana jurnaliştilor s-a desfăşurat în perioada 16-21 octombrie, vizate fiind o serie de proiecte implementate în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, cu ajutorul Birourilor Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava şi Iaşi.
Deşi cele şase zile au permis vizitarea unui număr limitat de proiecte, merită să menţionăm că bugetul total al programului a fost de peste 126 de milioane de euro, fiind finanţate 140 de proiecte de importanţă majoră.
Adriana Nicula, coordonator Informare, Publicitate, Selecţie, şi Marcel Cocîrlă, din cadrul BRCT Suceava, precum şi reprezentanţi ai BRCT Iaşi, i-au însoţit pe reprezentanţii mass-media pe tot parcursul caravanei, intermediind dialogul acestora cu reprezentanţii organizaţiilor care au implementat proiectele.
„Ideea unei caravane a jurnaliştilor a venit din dorinţa noastră de a arăta ce s-a întâmplat cu banii alocaţi de Uniunea Europeană programului nostru, într-un limbaj simplu, apropiat oamenilor din România, Ucraina şi Republica Moldova, fără celebrele expresii specifice <proiectezei>, limba specifică celor ce implementează proiecte şi pe care, de cele mai multe ori, o înţeleg doar ei”, a arătat Adriana Nicula.
Aceasta a mai transmis că proiectele vizitate au fost variate, de la promovarea moştenirii culturale comune la dezvoltarea economică, de la cercetarea ştiinţifică la apărarea contra inundaţiilor, de la dezvoltarea sectorului zootehnic la eficienţa energetică, pentru că toate aceste teme au răspuns nevoilor oamenilor de la frontieră.
„Am vizitat acelaşi proiect implementat pe ambele părţi ale graniţei pentru a vedea cum s-a lucrat în comun, ce a realizat fiecare din parteneri, care au fost riscurile şi constrângerile pe care le-au surmontat”, a menţionat Nicula.
Rezultatele proiectelor
Jurnaliştii au parcurs circa 2.000 de kilometri pentru a vedea câteva dintre proiectele implementate, primul selectat în calendarul caravanei având ca beneficiar Serviciul Vamal al Republicii Moldova.
Proiectul a constat în dotarea şi reabilitarea Laboratorului Naţional Central de la Chişinău, precum şi achiziţionarea a două laboratoare mobile pentru studiul alimentelor şi al produselor petroliere. Expertiza produselor care tranzitează vama (alimente, produse petroliere, agroalimentare, băuturi alcoolice, produse textile etc.) a fost mult facilitată atât datorită echipamentelor performante, cât şi prin îmbunătăţirea competenţelor personalului vamal, potrivit Emiliei Căinărean - şef al Laboratorului Vamal. Bugetul proiectului a fost de 3,437,994.00 euro.
Tot în capitala Republicii Moldova, jurnaliştii au făcut cunoştinţă cu reprezentanţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", parteneri într-un proiect alături de Universitatea Naţională de Medicină din Odessa, beneficiar fiind Universitatea de Medicină şi Farmacie ’’Gr. T. Popa’’ Iaşi. Cele trei instituţii de învăţământ au format o reţea pentru cercetare şi dezvoltare în bolile cronice, acestea beneficiind de un buget de 1,586,972.80 euro. Totodată, cu banii atraşi, Universitatea din Chişinău a creat Centrul Universitar de Simulare în Instruirea medicală, care promovează metode moderne de educaţie şi a practicilor medicale bazate pe simulare.
Proiecte pe teme variate
Jurnaliştii au mai avut prilejul de a vizita două dintre cele trei bijuterii medievale reabilitate în cadrul programului, respectiv Soroca şi Suceava.
Cele două monumente de patrimoniu, alături de cetatea Hotin, au fost restaurate şi consolidate printr-un proiect de peste trei milioane de euro, care a favorizat potenţialul turistic al acestor obiective, a potenţat vizibilitatea lor şi a deschis punţi spre noi colaborări rodnice.
Primăria din Cernăuţi a fost lider de proiect şi partener în alte trei, astfel că o discuţie cu reprezentanţii instituţiei a fost inclusă în itinerariul caravanei.
Dezvoltarea turismului festiv în Bucovina, modernizarea staţiei de epurare a oraşului Cernăuţi, precum şi crearea unui adăpost pentru animalele fără stăpân au fost cele trei teme majore care au făcut subiectul conferinţei de la Cernăuţi.
Următoarea întâlnire a fost găzduită de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava, beneficiară a unui proiect în valoare de 1,439,713.00 euro, din care a rezultat crearea unui centru pentru sprijinirea afacerilor şi pentru dezvoltarea antreprenorialului în cele trei ţări. De asemenea, cu ajutorul proiectului, CCI Suceava a lansat un birou virtual pentru oamenii de afaceri din Ucraina şi Republica Moldova. Întreprinzătorii din cele două ţări pot înfiinţa firme cu sediul social Suceava, asta facilitându-le pătrunderea pe piaţa românească şi europeană.
Tot la Suceava, reporterii au vizitat câteva obiective importante ale oraşului, respectiv Muzeul Bucovinei şi Muzeul Satului Bucovinean, acestea beneficiind de investiţii prin proiecte cu finanţare europeană.
Peste nouă milioane de euro pentru reabilitarea barajul de la Stânca - Costeşti
Turul a continuat la Botoşani, la barajul de la Stânca - Costeşti, construit pe râul Prut, la frontiera dintre România şi Republica Moldova, care a fost consolidat în baza unui proiect european în valoare de peste nouă milioane de euro.
Dr. Marius Mătreţă, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, a explicat importanţa acestei investiţii masive, arătând că are rolul de atenuare a viiturilor, în vederea evitării inundaţiilor. Investiţia de la Stânca – Costeşti a primit cele mai consistente fonduri.
În calendarul itinerariului a figurat şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu, care a fost beneficiarul unui proiect prin intermediul căruia a avut posibilitatea de a populariza şi de a disemina un material genetic de calitate pentru crescătorii de bovine din zona transfrontalieră.
De proiecte pentru eficientizarea energetică şi montarea de panouri solare au beneficiat instituţii din zona transfrontalieră Vaslui – Leova – Hînceşti- Izmail, jurnaliştii bifând Spitalul Judeţean din Vaslui şi Centrul social de îngrijiri din Izmail.
„În sinteză, Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013 înseamnă 140 de proiecte implementate de 353 de parteneri, o alocare financiară de aproximativ 126 milioane euro, 15 milioane de oameni care trăiesc pe un teritoriu de cca. 176.000 kmp, în aria eligibilă”, a conchis Adriana Nicula, BRCT Suceava.