Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 23 oct 2017 - Anul XXII, nr. 241 (6657)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Înfiorător

Cum să măsluieşti un concurs la o instituţie publică din Suceava: subiecte oferite candidatului în toaletă, iar în sală dictare ca la clasa I

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Detalii şocante ies la iveală în cazul individului care a fost angajat la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava la începutul acestui an după un concurs măsluit de nimeni altul decât de directorul instituţiei de la acea vreme, Camelia Maria Chitul. Nota bene, în primă fază, aceeaşi persoană picase examenul, în condiţiile în care a fost singurul candidat şi i s-au pus pe tavă înainte de concurs şi subiectele.

O situaţie tragi-comică, dar care arată nivelul la care a coborât societatea şi cine sunt o parte din oamenii la care mergem pentru rezolvarea unor probleme curente.

Detaliile acestui concurs aranjat au ieşit la iveală cu ocazia anchetei derulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, în urma căreia Camelia Chitul şi-a recunoscut faptele şi a primit o condamnare de 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Într-o primă fază, chiar dacă Chitul a recunoscut totul, protejatul acesteia, omul care a promovat concursul măsluit, Paul Crăciun, a preferat să nu recunoască nimic. Ulterior, a schimbat macazul şi a ajuns, la rândul său, la un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA Suceava, acord rămas definitiv după ce magistraţii de la Tribunalul Suceava l-au admis. În acest fel, Paul Crăciun are de achitat suma de 8.000 de lei cu titlu de amendă penală, rezultată din cumularea a 200 de zile de amendă în valoare de câte 40 de lei.

 

Chitul şi Crăciun, prieteni mai vechi

Totul a plecat de la un denunţ înaintat de directorul executiv adjunct al CJP Suceava, Bogdan Mihai Alupoaie. Acesta le-a povestit procurorilor DNA Suceava că în toamna lui 2016 au fost demarate procedurile pentru ocuparea unui post vacant de consilier în cadrul Casei Judeţene de Pensii Suceava. Cu acest prilej, Camelia Chitul i-a solicitat ca „în calitatea sa de preşedinte al comisiei de examinare, să-i ofere subiectele propuse pentru susţinerea concursului, cu scopul de a i le oferi unui candidat, Crăciun Paul, înaintea examenului”.

Cercetările derulate de procurorii anticorupţie au arătat că între Camelia Chitul şi Paul Crăciun erau relaţii de prietenie mai vechi, astfel explicându-se şi faptul că cel din urmă şi-a putut permite să-i solicite directorului CJP Suceava subiectele care urmau să fie date la examen.

„Pentru realizarea planului, martorul a contactat-o atât telefonic cât şi în mod direct pe numita Chitul Maria Camelia, deplasându-se la sediul Casei Judeţene de Pensii Suceava, unde a purtat cu aceasta mai multe discuţii în legătură cu susţinerea examenului pentru ocuparea postului de consilier, prilej cu care a intrat în posesia subiectelor pentru examenul organizat în perioada 24.10.2016 - 09.11.2016, care i-au fost remise inculpatei anterior de către preşedintele comisiei de examen (n.a. - Bogdan Mihai Alupoaie)”, se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de  Paul Crăciun cu procurorii DNA Suceava.

Chiar dacă a primit subiectele de concurs, Paul Crăciun a reuşit „performanţa” de a pica examenul. S-a hotărât organizarea unui concurs, dar de această dată lucrurile nu aveau să mai fie lăsate la voia întâmplării.

 

„I-a adus şi răspunsurile la subiecte anterior remise pe care apoi, în parte i le-a dictat concurentului”

Pentru repetarea concursului a fost stabilită data de 18 ianuarie 2017, iar filiera din noiembrie 2016, de la eşecul nescontat, avea să se repete, dar cu mici diferenţe.

„Numita Chitul Maria Camelia i-a cerut preşedintelui comisiei de examinare, martorul Alupoaie Bogdan Mihai şi de această dată remiterea subiectelor pentru concurs, înaintea datei examenului, acestea fiind înmânate, împreună cu răspunsurile aferente, numitei Chitul Maria Camelia de către martor la data de 05.01.2017, în incinta locului amenajat pentru fumat din cadrul CJP Suceava”, se menţionează în actele oficiale ale DNA Suceava.

Cum era de aşteptat, pe data de 18 ianuarie, singurul concurent care s-a prezentat la examen a fost acelaşi Paul Crăciun.

Iată cum descriu procurorii anticorupţie acea zi: „Din probele administrate a rezultat faptul că în ziua examenului, cu 10 minute înainte de a începe proba scrisă, Alupoaie Bogdan Mihai a mers în toaleta bărbaţilor din incinta CJP Suceava şi i-a remis inculpatului Crăciun Paul subiectele de examen din materia funcţionarului public, fără răspunsuri. Totodată, în sala de examen, Alupoaie Bogdan Mihai fiind singur cu candidatul Crăciun Paul, i-a adus şi răspunsurile la subiecte anterior remise pe care apoi, în parte i le-a dictat concurentului, acesta consemnându-le pe foaia de concurs”.

 

Concursul va fi anulat. CJP Suceava ar trebui să recupereze şi salariile încasate ilegal de Paul Crăciun

Odată cu încheierea acordului de vinovăţie, rămas definitiv prin decizia instanţelor de judecată, concursul măsluit din data de 18 ianuarie 2017, prin care Paul Crăciun a fost angajat în funcţia de consilier clasa I grad profesional principal la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, va fi anulat.

În mod firesc, actuala conducere a CJP Suceava trebuie să facă şi toate demersurile pentru a recupera de la Paul Crăciun sumele de bani pe care acesta le-a încasat în toată perioada în care a fost angajatul instituţiei.

Între timp, Paul Crăciun a demisionat din funcţia pe care a ocupat-o ilegal timp de aproximativ nouă luni.

Potrivit reprezentanţilor DNA Suceava, Paul Crăciun a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă.

 

Camelia Chitul şi-a recunoscut şi alte fapte penale

Şi în cazul Cameliei Chitul soluţia a rămas definitivă în instanţă după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru o pedeapsă de 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Cele două fapte de instigare ale Cameliei Chitul, legate de măsluirea concursului, au fost descrise astfel: „Precizăm că informaţiile sunt nedestinate publicităţii având în vedere HG nr. 611/2008 în baza căreia au fost organizate cele două concursuri potrivit căreia variantele subiectelor de concurs se întocmesc de către fiecare membru al comisiei chiar în dimineaţa zilei de concurs, după care se sigilează în plicuri, în condiţii de strictă confidenţialitate, plicuri care se deschid doar în faţa candidaţilor, reguli care au fost încălcate în speţa de faţă la instigarea inculpatei, ceea ce a condus la bănuiala rezonabilă că examenele au fost fraudate. Inculpata are şi calitatea de complice prin intermedierea transmiterii acestor informaţii către candidatul Crăciun Paul, calitatea de complice fiind absorbită în cea de instigator”.

Nu au fost singurele fapte imputate fostului director al CJP Suceava, toate recunoscute şi acceptate de Chitul.

„În perioada 16.05.2016-17.05.2016 şi respectiv la data de 27.10.2016,  în calitate de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Suceava, a pretins şi primit de la martorul ABM (Bogdan Mihai Alupoaie) câte 2.000 de lei, în schimbul cărora i-a promis că îl va menţine în funcţia de conducere deţinută la nivelul aceleiaşi instituţii, având influenţă printre funcţionarii de la conducerea Casei Naţionale de Pensii”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

Anchetatorii au mai precizat că sumele de bani au fost pretinse în preajma campaniilor electorale pentru alegerile locale din iunie 2016, respectiv alegerile parlamentare din decembrie 2016, „sub pretextul că martorul trebuie să cotizeze periodic la partidul la care este afiliată inculpata, întrucât numirile pe funcţii de conducere la nivelul Casei Judeţene de Pensii se fac politic, martorul fiind de acord ca prin sumele de bani remise să-şi cumpere practic menţinerea în funcţie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să măsluieşti un concurs la o instituţie publică din Suceava: subiecte oferite candidatului în toaletă, iar în sală dictare ca la clasa I.
 Vizualizări articol: 11602 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cum să măsluieşti un concurs la o instituţie publică din Suceava: subiecte oferite candidatului în toaletă, iar în sală dictare ca la clasa I5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum s-alergi de unul singur... trimis de
(23 oct 2017, 15:18:19
si sa fii atat de natang ? e vorba de marele, uriasul si singurul candidat pe post, post care a adus atatea belele pentru toata lumea !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei