Drumul naţional pe care au avut loc în ultima perioadă cele mai grave accidente rutiere din judeţul Suceava, DN 2E, cel care leagă Gura Humorului de Fălticeni, prin Cornu Luncii, prezintă pe anumite porţiuni diferenţe foarte mari de nivel între asfalt şi acostament. Diferenţele de nivel mari au apărut după ce în această vară pe DN 2E a fost turnat un strat nou de asfalt. Problema este că pe multe porţiuni nu s-a făcut o nivelare cu acostamentul, iar asta înseamnă că orice ieşire în decor, cât de mică, poate duce la accidente deosebit de grave.
Stratul nou de asfalt a fost turnat dinspre Păltinoasa şi până la ieşirea din Cornu Luncii spre Rădăşeni.
În localitatea Sasca Nouă, de exemplu, sunt porţiuni de drum la care diferenţa de nivel depăşeşte chiar zece centimetri.
Un accident care ar putea avea legătură cu diferenţa de nivel este cel petrecut la finele lui iunie, pe raza satului Capu Codrului. Atunci, maşina condusă de o tânără în vârstă de 20 de ani a lovit frontal un podeţ din beton. Șoferul a scăpat maşina de sub control într-o curbă la dreapta, ieşind în decor şi pierzând controlul asupra direcţiei de mers.
Problema este că un şofer neatent, care ar ieşi cu o roată pe acostament, are şanse foarte mici de a mai redresa maşina, în condiţiile de diferenţă de nivel foarte mare.
Pentru a nu se crea confuzii, trebuie spus că accidentul de sâmbăta trecută, soldat cu cinci morţi, nu are nici o legătură cu această problemă. Porţiunea pe care a avut loc acel accident nu are strat nou de asfalt.
DN 2 E se află în administrarea Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Secţia de Drumuri Naţionale Suceava. Drumul are multe porţiuni în linie dreaptă, care îmbie la viteză, ceea ce îl face cu risc ridicat de accidente. Totodată, faptul că asfaltul este de o calitate foarte bună acum înseamnă încă un risc suplimentar de tragedii rutiere.
Din păcate, o realitate este că numărul de accidente a crescut pe drumurile naţionale importante, odată cu reabilitatea lor. Aşa s-a întâmplat cu DN 17, care leagă Suceava de Ardeal, care este de câţiva ani de zile cel mai periculos drum din judeţ şi, într-o mai mică măsură, cu DN 29 Suceava-Botoşani. Aici, accidentele sunt mai puţine, însă şi porţiunea de pe raza judeţului este mult mai redusă ca număr de kilometri, iar localităţile pe care le tranzitează sunt mai aglomerate, ceea ce scade vitezele de rulare.