Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (DSVSA) Suceava a desfășurat pe parcursul trimestrului III al acestui an program de permanență în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, pentru a se limita trecerea produselor alimentare de origine animală din Ucraina spre teritoriul țării noastre. Măsura a fost impusă de la nivel central, în scopul prevenirii introducerii Pestei porcine africane în județul nostru.
Inspectorii sanitar-veterinari au înmânat pliante informative călătorilor ce au trecut prin punctul de frontieră, cu privire la riscul enorm al răspândiri pestei porcine. Totodată, împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală, inspectorii sanitar-veterinari au controlat mijloacele de transport, inclusiv bagajele călătorilor.
Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene.
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice.
Existența virusului în Ucraina face ca orice produs de origine animală adus clandestin de acolo să fie un pericol. Este vorba mai ales de conservele din carne ce sunt vândute prin piețele din județ, fără nici un document de proveniență ori document sanitar-veterinar.
Febra ridicată, înroşirea pielii, apoi moartea subită a porcinelor sunt printre principalele indicii ale apariţiei bolii.
Acțiunile din Vama Siret pentru prevenirea pestei porcine africane continuă și în următoarea perioadă.