Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 oct 2017 - Anul XXII, nr. 235 (6651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Facilităţi

Dr. Tătăranu: „Pacienţii noştri beneficiază de aceleaşi metode de investigaţie ca la orice spital decent din România şi din Europa”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sucevenii au acum posibilitatea de a efectua toate investigaţiile imagistice şi radiologice la laboratorul de specialitate din Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Şeful Laboratorului de imagistică medicală şi radiologie, dr. Adrian Tătăranu, a declarat că, la nivelul unui spital judeţean, la Suceava nu se poate spune că ar lipsi ceva. Medicul a spus că prin investiţiile mari, mai ales din ultimii cinci ani, spitalul dispune de un computer tomograf ultraperformant - „de vârf de gamă”, mamograf digital, osteodensitometru digital, două ecografe noi performante, un aparat de radiologie digitală, precum şi de un sistem de achiziţie şi arhivare a imaginilor, Suceava fiind printre primele spitale judeţene din ţară care a instalat un sistem PACS (Picture Archive and Communication System). „Avem un platou de imagistică complet şi situat în acelaşi spaţiu, ceea ce e foarte rar. Din punct de vedere al imagisticii, practic, pacienţii noştri beneficiază de aceleaşi metode de investigaţie ca la orice spital decent din România şi din Europa. Nu putem să susţinem că suntem mai jos faţă de nimeni. Aparatura e nouă, e modernă şi, mai mult decât atât, prin ceea ce poate să facă nu mai putem să susţinem că sunt investigaţii care nu pot fi făcute aici şi pacientul ar trebui să plece în altă parte”, a declarat medicul.

Dr. Tătăranu a subliniat că în practica medicală de astăzi este dificil de pus un diagnostic corect fără o investigaţie imagistică sau radiologică „corectă şi ţintită”. „Până acum câţiva ani, pacienţii erau nevoiţi să meargă în alte centre universitare, în alte oraşe, câteodată în altă ţară ca să obţină un CD cu nişte imagini, pe care doctorul curant să le folosească pentru un diagnostic. Astăzi, investiţiile se traduc sută la sută în avantaje pentru pacienţi. Nu pe noi ne ajută că avem un CT super performant, ci pe pacienţi, prin intermediul medicilor lor curanţi”, a declarat şeful laboratorului de imagistică.

 

„Arăta îngrozitor, nu fusese renovat de când s-a construit spitalul”

Pentru cei care nu-şi mai amintesc cum arăta spaţiul în care este acum platoul imagistic, doctorul Adrian Tătăranu rememorează începutul activităţii sale în Spitalul de Urgenţă Suceava. El povesteşte că, în decembrie 2008, când a venit să profeseze aici, secţie de radiologie şi imagistică era divizată pe trei etaje. În spaţiul în care funcţionează acum laboratorul de imagistică era computerul tomograf, secţia de radiologie era la etajul II, iar ecograful era unde este acum UPU.

„Făceam un fel de navetă prin spital. Aici stăteam toţi, grămadă - doctori, asistenţi, infirmieri, toată lumea într-o cameră. Arăta îngrozitor, nu fusese renovat de când s-a construit spitalul. Erau condiţii mai mult decât insalubre. Erau şi cabinetele de ambulatoriu tot aici, era ca în gară. Nu era un loc care să aducă, cumva, cu vreun spital”, îşi aminteşte medicul. Unele voci susţin că în acest perimetru au fost văzuţi până şi şobolani.

Deşi radiologii din spital şi-au dorit mereu un laborator unitar, la vremea aceea era dificil de realizat pentru că nu era un spaţiu dedicat pentru ambulatoriu.

În 2009 a început renovarea, iar platoul de imagistică a fost printre primele secţii din spital care au intrat în modernizare. Au fost mutate toate celelalte cabinete de aici şi jumătate de etaj a fost destinat acestui laborator. S-au mutat toate aparatele, s-au făcut cabinete pentru medici şi pentru asistenţi, precum şi spaţii sanitare. „S-a ars totul până la cărămidă şi s-a făcut de la început, iar când se face totul de la început bine gândit, iese bine. Am avut posibilitatea să organizăm spaţiul ăsta aşa cum am vrut noi. Ca platou de imagistică şi radiologie, suntem dotaţi cu tot ce avem nevoie”, a precizat dr. Adrian Tătăranu.

 

Tomograful spitalului permite detectarea unor leziuni până la dimensiunea de un milimetru

Mai menţionăm că cele mai utilizate aparate din acest laborator sunt CT-ul şi ecografele, „care îşi păstrează poziţia de lideri în investigaţiile imagistice”. Tomograful de care dispune Spitalul de Urgenţă nu doar că face „felii de scanare” până la 0,6 mm şi permite detectarea a orice fel de leziune de până la un mm, dar permite medicilor să depisteze şi erorile în funcţionarea organelor.  „Este o mare evoluţie faţă de acum cinci ani, ca să nu mai vorbim de acum 20 de ani, când practic nu exista imagistică şi trebuia făcut totul pe ecografie sau chiar fără. Dacă până acum căutam ceva care e mai mare, mai mic, e în plus sau în minus, acum încercăm, prin protocoale ţintite, să aflăm dacă organul investigat funcţionează bine. Acesta este marele avantaj al acestui aparat şi în general la aparatura nouă”, a mai spus dr. Adrian Tătăranu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dr. Tătăranu: „Pacienţii noştri beneficiază de aceleaşi metode de investigaţie ca la orice spital decent din România şi din Europa”.
 Vizualizări articol: 6057 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Dr. Tătăranu: „Pacienţii noştri beneficiază de aceleaşi metode de investigaţie ca la orice spital decent din România şi din Europa”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei