Destinul unei familii, chiar al unei întregi comunităţi, se poate schimba dramatic, într-o fracţiune de secundă. Uneori, nu e suficient să fii un om bun, care să încerce să fie de folos tuturor celor din jur. Şoselele din judeţul nostru pot fi o adevărată capcană a morţii, chiar şi pentru cei care circulă regulamentar. Familia unui preot sucevean a fost pur şi simplu distrusă după groaznicul accidentul rutier petrecut sâmbătă, la Cornu Luncii, iar jalea rămasă în urmă, pentru o întreagă comunitate, este greu de descris în cuvinte.
Cinci oameni au murit, sâmbătă, după un accident de o violenţă rară. Un adevărat carnagiu, care a nenorocit trei familii şi a lăsat copii fără părinţi.
S-au pornit spre Sf. Parascheva dar nu au mai ajuns
Preotul Petru Gavril, în vârstă de 35 de ani, slujea din anul 2011 la Biserica din satul Lămăşeni, comuna Rădăşeni. Tânărul preot avea patru copii, cu vârste de la 3 la 10 ani.
Sâmbătă, de Sf. Cuvioasă Parascheva, preotul a ţinut slujba de la biserică, iar apoi a oficiat pomenirea morţilor, la cimitirul din sat. Andrei Mihai, epitrop casier la Biserica din Lămăşeni, s-a despărţit de părinte sâmbătă, în jur de ora 16.00, după ce au terminat rânduiala de la cimitir.
„Părintele mi-a zis că se porneşte spre Iaşi, că în fiecare an mergea după slujba de la biserica noastră la Cuvioasa Parascheva”, a povestit omul, printre lacrimi.
După o zi grea de sâmbătă, preotul Petru Gavril nu a avut nici o ezitare în a pleca spre Iaşi, de unde urma să se întoarcă în aceeaşi noapte, pentru ca duminică dimineaţă să fie din nou la slujbă, la Lămăşeni. Tot pentru ziua de ieri preotul mai avea programată şi o înmormântare, la Vadu Moldovei.
Preotul a plecat de la Lămăşeni la volanul unui VW Touran, cu 7 locuri. Au plecat cu el soţia, cei patru copii, sora părintelui şi soţul acesteia din urmă. Era în jurul orei 17.00, iar după un sfert de oră s-a petrecut nenorocirea.
Şoferul care ar fi provocat nenorocirea avea 130 de km/h
Accidentul s-a petrecut pe DN 2E, drumul care leagă Fălticeni de Gura Humorului, între Cornu Luncii şi Rădăşeni.
Preotul se deplasa pe direcţia dinspre Cornu Luncii spre Fălticeni, de unde urma să-şi continue drumul spre Iaşi. Accidentul s-a petrecut pe porţiunea în linie dreaptă de la Cornu Luncii spre Rădăşeni, între cele două localităţi.
Din sens opus, dinspre Fălticeni, venea Alexandru Vasile, în vârstă de 42 de ani, localnic din Sasca Nouă - Cornu Luncii, care conducea un VW Golf.
Pe porţiunea în linie dreaptă, fără nici o urmă de curbă şi cu vizibilitate perfectă, şoferul de 42 de ani a pătruns uşor pe contrasens, cu viteză foarte mare. Vitezometrul din bord s-a blocat la 130 de km/h. În aceste condiţii, nu este greu de intuit cât de violent a fost impactul, mai ales că şi maşina preotului avea 90 de km/h.
Autoturismul în care se aflau cei opt oameni din familia preotului a fost aruncat în afara drumului, în timp ce celălalt VW a rămas pe carosabil, transformat într-un morman de fiare.
Patru morţi pe loc. Al cincilea, un copil, a murit în drum spre spital
Având în vedere numărul foarte mare de victime, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a declanşat Codul Roşu de Intervenţie. La faţa locului au fost trimise două autospeciale pentru descarcerare şi şapte ambulanţe, din care una de transport victime multiple.
Imaginile de la locul accidentului au fost de coşmar, chiar şi pentru pompierii militari:
„La faţa locului am trecut la descarcerarea a nouă victime. Am găsit cinci persoane conştiente, care au fost preluate de ambulanţe, în timp ce patru erau decedate”, a declarat plutonierul major Nicuşor Chelaru, şef de tură în cadrul Detaşamentului de Pompieri Fălticeni.
Cei decedaţi pe loc au fost preotul Petru Gavril, sora sa, Aurora Şandru, în vârstă de 46 de ani, funcţionară la CEC, soţul ei, Dumitru Cătălin Şandru, în vârstă de 47 de ani, casier şi administrator la Centrul Cultural Bucovina, toţi trei din autoturismul VW Touran dar şi şoferul celeilalte maşini, Alexandru Vasile. Acesta din urmă a fost cel mai greu de descarcerat, fiind pur şi simplu sfârtecat printre fiare.
Dintre cei patru copii ai preotului, o fetiţă în vârstă de 6 ani a decedat în ambulanţă, în drum spre spital.
Soţia preotului şi încă o fiică, în stare foarte gravă
La Spitalul Judeţean Suceava au ajuns soţia preotului, Maria, şi ceilalţi trei copii: un băiat de 3 ani şi două fete, una de 8 şi una de 10 ani.
Din păcate, două dintre victime erau în stare foarte gravă. Soţia preotului, aflată în şoc hemoragic, a fost băgată direct în sala de operaţie. În stare foarte gravă era şi fata de 10 ani, cu un traumatism cranian grav şi a fost operată şi ea de urgenţă. În stare stabilă erau doar băiatul în vârstă de 3 ani şi fata de 8 ani.
Cât de mic poate fi pasul spre o astfel de nenorocire
La locul carnagiului au ajuns numeroase echipaje rutiere, iniţial lucrurile fiind foarte neclare, inclusiv cu privire la sensurile în care se deplasau maşinile. Asta din cauza violenţei extreme a accidentului dar şi a unor martori indirecţi, care se aflau pe un câmp din apropiere şi care au dat declaraţii contradictorii şi neveridice.
Comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat că din primele cercetări rezultă că şoferul în vârstă de 42 de ani, care circula dinspre Fălticeni, a pătruns pe contrasens, din motive neclare, şi a lovit violent maşina condusă de preot. Maşina condusă de bărbatul de 42 de ani a pătruns uşor pe contrasens, suficient însă cât să se producă nenorocirea, având în vedere viteza de rulare. Practic, o clipă de neatenţie ori o mică denivelare au fost suficiente pentru nenorocire.
Şoferul care a provocat nenorocirea, un localnic, tată a doi copii
Şoferul din cealaltă maşină era tatăl a doi copii, şi în familia sa drama produsă fiind cumplită. În cazul său nu se poate vorbi de oboseală la volan. Omul era localnic şi îşi petrecuse ziua la stâna unui consătean iar pe parcursul cercetărilor şi în urma probelor recoltate la necropsie urmează a se stabili dacă acesta consumase alcool.
Poliţia avea amplă acţiune cu radare, la ora accidentului
Paradoxal, în weekendul trecut, poliţiştii rutieri suceveni au avut o amplă acţiune de control cu radare, inclusiv cu poliţişti din Capitală.
„Din păcate, acest eveniment s-a produs deşi poliţiştii suceveni au acţionat pe tot parcursul zilei de sâmbătă, în întreg judeţul, pentru combaterea vitezei”, este constatarea amară a comisarului Ionuţ Epureanu.
Mai multe echipaje rutiere se aflau în control cu radarul la ora accidentului chiar în zona Fălticeni.
Credincioşi la biserică: „Noi îl aşteptăm pe părinte să vină la slujbă, ca în fiecare duminică”
Ieri dimineaţă, la Lămăşeni, la biserica unde slujea preotul Petru Gavril, credincioşii au venit la sfântul locaş ca în fiecare zi de sărbătoare. Diferenţa este că părintele nu mai era acolo.
Una dintre credincioase, Elena Arusoae, îl aştepta pe părinte...
„Noi îl aşteptăm pe părinte să vină la slujbă, ca în fiecare duminică. A fost un părinte bun, a fost ca un tată pentru tot satul, avea numai vorbă bună, numai bine ne învăţa. După ce vestea a ajuns la noi nu putem sta în case, umblăm pe drumuri, astă-noapte am stat la poartă 40-50 de oameni şi l-am aşteptat pe părintele nostru”, ne-a spus plângând femeia.
Preotul Petru Gavril era din satul Rotopăneşti, comuna Horodniceni însă din 2011 era mutat cu tot cu familia la Lămăşeni, unde se ridicase noua biserică din sat, lângă vechea biserică din lemn, veche de 300 de ani.
Culoar din lumânări şi flori, la biserică
Oamenii, cei mai mulţi aflaţi în stare de şoc, au venit la biserică, s-au închinat, au plâns şi s-au rugat pentru viaţa preotesei şi a copiilor aflaţi la spital.
Sătenii au făcut un culoar din lumânări şi flori spre intrarea în biserică.
Printre oamenii care plângeau am găsit-o şi pe Cătălina Blană, educatoare la grădiniţa din Rădăşeni, care îi cunoştea foarte bine pe membri familiei preotului.
Femeia ne-a povestit că preotul a fost implicat în foarte multe acţiuni umanitare, organizând tabere, serbări de Crăciun şi alte activități prin care îi angrena pe copii în acţiuni umanitare şi încerca să-i apropie de Dumnezeu:
„A fost un sprijin pentru şcoală, pentru grădiniţă, pentru copiii care vroiau să calce pragul bisericii”, ne-a spus femeia printre lacrimi.
Educatoarea Cătălina Blană a mai rememorat că anul trecut, pe 8 decembrie, fata cea mare a preotului a jucat rolul „Fetiţei cu chibrituri” într-o piesă între elevi.
„Conform rolului, era îmbrăcată sărăcăcios, desculţă.... era în rolul unei fetiţe orfane.... acel rol a fost interpretat foarte bine şi a produs multă emoţie”, a povestit, plângând, educatoarea.
Multe asemănări cu un alt carnagiu al unei familii de preoţi
Tragedia familiei preotului Petru Gavril are multe în comun cu o altă mare tragedie rutieră, în care a fost implicată familia preoţilor Mihoc.
În dimineaţa zilei de 25 decembrie 2010, puţin înainte de ora 8.00, părintele George Mihoc, în vârstă de 69 de ani, soţia acestuia, Elena Mihoc, de 67 de ani, fiul lor în vârstă de 27 de ani, preotul Vasile Mihoc, paroh în satul Plopeni, şi dascălul acestuia, Dănuţ Maftei, în vârstă de 17 ani, se îndreptau cu un autoturism Fiat Panda dinspre Suceava spre Plopeni, unde erau aşteptaţi la slujba de Crăciun. Într-o curbă, chiar la intrarea în Plopeni, maşina Fiat Panda a fost izbită în plin de un autoturism Saab, condus din sens opus de către un tânăr beat.
Impactul extrem de violent a transformat maşina Fiat într-un morman de fiare iar toţi cei patru oameni au murit.
Şir de accidente cu foarte mulţi morţi, în ultima perioadă
Luna septembrie şi prima parte a lunii octombrie au fost extrem de nefaste pe şoselele din judeţul nostru.
Astfel, în intervalul amintit au avut loc trei accidente cu câte doi morţi. Unul la Putna, în care au murit doi tineri, unul la Brăieşti -Cornu Luncii, în care au murit doi bărbaţi care s-au zdrobit cu o autoutilitară de un tir, şi, zilele trecute, un alt accident cu doi tineri morţi, pe raza comunei Râşca, după ce un BMW s-a lovit de un stâlp. La aceste duble tragedii se mai adaugă alte accidente cu câte o persoană decedată. Este vorba de pietoni aflaţi în traversare şi, chiar ieri, de un tânăr de 17 ani, care a murit într-un accident de moped.
Peste acest şir de tragedii a venit carnagiul de sâmbătă de pe DN 2 E.
În acest interval, Serviciul de Poliţie Rutieră a avut programate zilnic acţiuni de control în trafic, iar la fiecare sfârşit de săptămână s-au desfăşurat câte două acţiuni ample, una pe timp de zi, cu radarele, şi una noaptea, cu aparatele etilotest.
Practic, în acest an, tragediile care aveau loc de regulă în august s-au mutat acut spre toamnă.