Elevii Școlii Gimnaziale Udeşti au participat în perioada 4 - 10 octombrie, în Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic („World Space Week”), la o serie de activităţi circumscrise temei de anul acesta, „Explorând Noi Lumi în Spaţiu”.
Tema este menită să inspire întreaga lume pentru a se concentra pe misiunile actuale sau viitoare de explorare a spaţiului cosmic, misiuni cu scop de cunoaştere, dar şi de exploatare şi de utilizare a resurselor extraterestre, cum ar fi metale de pe asteroizi, energie solară, potrivit prof. Senina Chindea.
Activităţile desfăşurate la nivelul şcolii s-au axat pe cunoaşterea tehnicilor de explorare a spaţiului cosmic, adică dincolo de altitudinea de 100 km deasupra nivelului mării, numită şi limită Karman, după numele inginerului maghiaro-american Theodore von Karman. El a calculat că în jurul acestei altitudini atmosfera devine prea puţin densă pentru a suporta zborurile aeronautice.
Elevii au prezentat imagini cu sonde spaţiale, cu spaţii orbitale, cu sateliţi artificiali, cu telescoape spaţiale şi, totodată, au trecut în revistă, cronologic, principalele misiuni spaţiale.
Participanţii au vizionat filme despre Univers, cel mai apreciat fiind „Călătorie la marginea Universului”, care a generat ample dezbateri şi discuţii interesante. Activităţile s-au încheiat cu un concurs de desene inspirate din imaginile şi filmele vizionate şi cu realizarea câtorva compuneri SF.
Potrivit prof. Senina Chindea, „în urma acestor activităţi desfăşurate, elevii au înţeles mai bine modul în care este populat spaţiul cosmic cu corpuri cereşti – asteroizi, planete, stele, comete etc., cum se mişcă şi cum interacţionează acestea”.