Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 oct 2017 - Anul XXII, nr. 232 (6648)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Programe expirate

Geografia de liceu a înţepenit în secolul trecut. Elevii învaţă după hărţi depăşite, cu Iugoslavia, URSS şi cele două Germanii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii învaţă lucruri trăsnite. Şi nu din neatenţie, ci mai curând din ignoranţa unora care permit ca manuale şcolare care prezintă informaţii depăşite şi hărţi care nu mai sunt de actualitate de aproape 30 de ani să ajungă pe băncile elevilor.

La clasa a IX-a, parte dintre boboceii de liceu au primit manuale de geografie tipărite în urmă cu 12 ani, în 2005 mai precis, de editura Humanitas.

Trecând peste starea precară a manualului care a trecut prin mâinile a câtorva generaţii de elevi, cartea prezintă o serie de informaţii şi hărţi care ar fi fost de actualitate mai degrabă pe vremea părinţilor elevilor de astăzi. O hartă a Europei din primul capitol aproape că nu mai corespunde deloc cu Europa anului 2017, harta reproducând imaginea bătrânului continent de la începutul anilor ‘90.

Astfel, elevilor li se prezintă o Europă în care printre vecinii României figurează URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) şi Iugoslavia.

Statele baltice, Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Rusia, Georgia şi câteva state din estul Asiei sunt înghiţite de Uniunea Sovietică, stat desfiinţat în 1991, iar vestul continentului este dominat de Republica Democrată Germană (Germania de Est) şi Republica Federală Germania, care s-au unit la finele lui 1990.

Asta în condiţiile în care elevilor de clasa a IX-a nu le sunt prezentate date istorice despre ţările europene sau date despre evoluţiile teritoriale, ci o hartă „de actualitate” după care li s-a cerut să identifice diferenţa de fus orar dintre diverse ţări.

În plus, nu apar denumirile aferente ţărilor, în consecinţă elevilor le este aproape imposibil să interpreteze aceste hărţi. Imaginile sunt, de asemenea, neclare şi depăşite, iar calitatea acestora este foarte redusă, fiind total nestimulative pentru o generaţie bombardată de imagini vii şi spectaculoase.

Câteva pagini mai încolo, o altă hartă, aceleaşi date, România învecinându-se cu Iugoslavia, stat desfiinţat în 1990, actualmente Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru şi Macedonia.

 

Programă aprobată în 2004

De câţiva ani, fiecare oficial care a ocupat fotoliul de ministru al Educaţiei şi-a făcut o prioritate din a reforma radical programele şcolare, considerate neatractive, mult prea încărcate, punându-se accent pe partea informatică şi nu pe cea practică.

Programa şcoală pentru clasa a IX-a a fost aprobată prin Ordinul Ministerului Educaţiei 3458 în 9 martie 2004, pe vremea ministrului Alexandru Athanasiu. De atunci, 15 miniştri au trecut pe la cârma ministerului de resort.

Referitor de derapajele din unele cărţi de geografie, potrivit unui dascăl de specialitate, responsabilitatea datelor prezentate le revine autorilor de manual, în condiţiile în care hărţile trebuiau să reflecte realitatea de la momentul publicării manualului.

„Profesorul trebuie să urmeze programa, însă la fel trebuie să se adapteze în funcţie de informaţia pe care o are la dispoziţie în manual. Corecţia acestor scăpări, punctarea lor, este în grija celor de la catedră. Manualul este un instrument de sprijin, nu neapărat esenţial, în organizarea orelor, însă elevilor trebuie să li se atragă atenţia asupra aspectelor incorecte”, a menţionat un dascăl sucevean. 

În ciuda promisiunilor, programele noi iau cu greu locul celor stufoase şi în multe cazuri depăşite, în acest an şcolar, elevii claselor a V-a fiind prima generaţie care învaţă după o nouă curriculă la geografie,urmând ca anii viitori să se aplice şi la clasele gimnaziale mai mari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geografia de liceu a înţepenit în secolul trecut. Elevii învaţă după hărţi depăşite, cu Iugoslavia, URSS şi cele două Germanii.
 Vizualizări articol: 1866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Geografia de liceu a înţepenit în secolul trecut. Elevii învaţă după hărţi depăşite, cu Iugoslavia, URSS şi cele două Germanii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei