Liderii locali ai principalelor confederaţii sindicale cu filiale în judeţ s-au întâlnit, ieri, cu reprezentantul Guvernului în judeţul Suceava, prefectul Mirela Adomnicăi, în cadrul Comisiei de dialog social, întrunită la solicitarea reprezentanţilor Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas, membră a Uniunii Judeţene a CNSLR Frăţia Suceava. Au mai participat subprefectul Silvia Boliacu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Niţă, reprezentanţii DSP, CAS, DGASPC şi ITM, precum şi Luminiţa Chihai, preşedintele CECAR. Temele pentru care sindicaliştii au solicitat întrunirea comisiei au fost enumerate de preşedintele filialei judeţene a sindicatului SANITAS, Romică Bălan: modificarea Legii nr. 153 din 2017 în ce priveşte limitarea la 30% a nivelului sporurilor, revizuirea ierarhiei grilelor de salarizare în cadrul familiei ocupaţionale Sănătate şi Asistenţă Socială, elaborarea unui regulament de sporuri aplicabil şi echitabil pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar, aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi salariaţii din sectorul de activitate, cu începere de la 1 martie 2018, renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, acordarea tichetelor de masă pentru întreg anul 2018, precum şi încheierea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.
Cele mai multe discuţii s-au purtat în jurul promiselor majorări salariale, care în corelaţie cu modificarea sporurilor şi cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat ar duce, de fapt, la diminuarea veniturilor nete.
Sindicaliştii nu cred în matematica Guvernului
Simulările de calcul al majorărilor de salarii cu diminuarea veniturilor, prezentate de sindicalişti, nu au fost contrazise de reprezentanţii Guvernului. Prefectul Mirela Adomnicăi a promis că revendicările membrilor de sindicat vor fi transmise Guvernului şi le-a spus că ”sperăm să se găsească formula de a nu fi afectate veniturile nete actuale”.
Aceleaşi asigurări au venit şi din partea subprefectului Boliacu, de profesie economist, care şi-a exprimat convingerea că ”orice lege poate fi modificată” şi ”cu siguranţă, Guvernul va găsi soluţii”.
Aceste afirmaţii au fost primite cu neîncredere de liderii sindicali. Romică Bălan a declarat că ”se apropie termenul de aplicare a legii, nemulţumirile se acutizează şi confederaţiile sindicale se pregătesc să iasă în stradă”. ”Noi nu dorim grevă, nu dorim să scoatem oamenii în stradă, dar în aceste condiţii se va lua în discuţie dacă nu cumva este inevitabilă greva generală”, a declarat Bălan, care a mai spus că ar fi păcat să se ajungă aici, deoarece greva generală ar avea impact asupra pacienţilor, care nu au nici o vină.
Liderii sindicali prezenţi au făcut apel la unitate în acţiune din partea tuturor confederaţiilor sindicale, motivând că politica salarială promovată de Guvern afectează toţi angajaţii, atât din sectorul public, cât şi din mediul privat.