Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 oct 2017 - Anul XXII, nr. 231 (6647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Batman” din George Enescu

„Dorel” izolează faţada blocului, ţinut de picioare, cu capul în jos, pe un balcon de la etajul 5

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ca la noi la nimenea! Asta au exclamat mulţi dintre cei care nu ştiau dacă să râdă ori să plângă după ce au văzut la finele săptămânii trecute cum se executau lucrările de izolare termică a unui bloc din cartierul sucevean George Enescu, în zona Rombat.

Cum? Cu un „Dorel” ţinut de picioare, cu capul în jos, la balconul unui apartament de la etajul 5 al clădirii (mansardă). Mai ceva ca în celebra reclamă cu „Batman - Batman” a anilor 2000, care a făcut milioane de oameni să râdă de nebunii care au urcat un călugăr în turla unei biserici, convinşi că acesta poate să zboare.

„Batman”-ul din George Enescu, care lucra nestingherit şi chiar rapid, în timp ce sfida moartea de la o înălţime de aproximativ 15 metri, a atras atenţia mai multor suceveni care ne-au transmis imaginile foto şi video surprinse de ei în timpul lucrărilor de finisare a termo-sistemului clădirii.

Incredibila situaţie, tragi-comică, ar fi de neconceput în alte ţări europene, unde lucrările de reabilitare termică a unui imobil nu s-ar efectua cu echipe tocmite să lucreze „la negru”, fără echipamente de lucru şi mai ales de protecţie, fără schele pe care să poată circula, inclusiv la înălţime, fără plasă de protecţie pentru trecători, în caz de cade ceva de la înălţime (o găleată cu var, o mistrie, un cancioc etc.).

Dar la noi se preferă să se facă lucrări de mântuială, fără nici o garanţie, fără vreun proiect şi o analiză minimă a ceea ce ar necesita clădirea pentru reabilitare, fiind considerat suficient că se lipeşte „scârţul” pe perete, în timp ce fondurile europene alocate special lucrărilor de reabilitare termică a clădirilor sunt ignorate cu desăvârşire, deşi beneficiarii au de plătit doar 25% din valoarea lucrărilor.

Temerarul muncitor care a lucrat mult timp atârnat cu tot corpul în afara balconului, pe toate lateralele acestuia, şi-a asumat, pentru doi bani, riscul de a plonja de la înălţimea celor cinci etaje direct pe trotuarul din faţa blocului sau, în cel mai bun caz, pe vreo maşină care să-i atenueze din cădere.

Conform medicilor, suspendarea cu capul în jos pentru o perioadă mai lungă de timp provoacă creşterea presiunii craniene, mai ales la nivelul ochilor, ceea ce poate cauza orbirea. Mai exact, există riscul de inflamare a creierului şi de producere de accidente vasculare la nivelul ochilor.

Situaţia semnalată acum în George Enescu, care nu este deloc unică, zeci de astfel de lucrări, neautorizate, putând fi observate de ani de zile în toate cartierele municipiului, dar şi în judeţ, este una de coşmar pentru specialiştii SSM (securitate şi sănătate în muncă).

Conform acestora, legislaţia în domeniul muncii are prevederi foarte stricte în privinţa lucrului la înălţime, din cauza riscurilor foarte mari la care sunt expuşi muncitorii. Pe lângă faptul că nu avea ce să caute să lucreze cu capul în jos, ca un liliac, „Dorel”-ul din imaginile surprinse în cartierul George Enescu ar fi trebuit să aibă echipament special pentru lucrul la înălţime, cel puţin două legături de siguranţă, reglate după standarde bine stabilite, opritor de cădere, centură de siguranţă, cască de protecţie etc.

În schimb el a avut două mâini care îl ţineau de picioare, atârnat la 15 metri înălţime, cu capul în jos, lucrând astfel, contra gravitaţiei, la izolarea termică şi refacerea tencuielii exterioare a unui balcon de la etajul 5, unde umila lor schelă, care stătea inutilă şi incompletă, lângă bloc, nu le permitea să ajungă... De-a râsu-plânsu...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dorel” izolează faţada blocului, ţinut de picioare, cu capul în jos, pe un balcon de la etajul 5.
 Vizualizări articol: 10667 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 7 voturi
„Dorel” izolează faţada blocului, ţinut de picioare, cu capul în jos, pe un balcon de la etajul 52.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei