Din cauza numărului scăzut de copii de vârstă şcolară din unele localităţi sucevene, învăţământul simultan, unde copii din mai multe clase învaţă laolaltă sub îndrumarea unui singur învăţător, rămâne încă în actualitate.
Elevi de vârste diferite, din generaţii diferite, învaţă în aceeaşi clasă, sub coordonarea aceluiaşi învăţător, în acelaşi interval orar. Acesta este scenariul care se desfăşoară în fiecare zi în 132 de şcoli din judeţ care organizează, în acest an şcolar, clase cu predare simultană.
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în clasele cu regim simultan învaţă 3.353 de elevi, repartizaţi în 221 de clase din 132 de şcoli.
Cele mai multe clase organizate în regim simultan aduc laolaltă elevi din ciclul primar, astfel: 562 de elevi de la simultan sunt la clasa pregătitoare, 620 sunt în clasa I, 522 - clasa a II-a, 660 - clasa a III-a, 603 - clasa a IV-a.
Cât priveşte elevii de gimnaziu din clasele simultane, 99 sunt în clasa a V-a, 125 sunt în clasa a VI-a, 84 sunt în clasa a VII-a şi 78 sunt înscrişi în clasa a VIII-a.
În cazul claselor a VIII-a în regim simultan, predarea disciplinelor limba română, limba maternă şi matematică, la care se susţine evaluarea naţională, trebuie să se facă separat pentru elevii claselor a VIII-a, indiferent de numărul lor.
Elevi de la pregătitoare, colegi cu cei din clasa a IV-a
Tot în acest an şcolar, 13 clase adună laolaltă elevi de clasa pregătitoare, din clasa I, a II-a, a III-a şi a IV-a, care studiază în regim simultan. Sunt cinci generaţii de elevi, de la 6 la 10 ani, care învaţă cu acelaşi învăţător şi care împart acelaşi program de şcoală.
Totodată, în alte 19 clase sunt câte patru generaţii de elevi care învaţă simultan, iar alte 32 de clase sunt organizate în regim simultan cu câte trei generaţii.
Cele mai multe clase - 157 - reunesc câte două generaţii de elevi (25 de clase la învăţământul gimnazial şi 132 de clase la învăţământul primar).
Cauzele care duc la organizarea în regim simultan a claselor sunt: numărul mic de copii de vârstă şcolară din satul respectiv, distanţa mare faţă de şcoala de centru, drumuri greu accesibile, uneori impracticabile, mai ales în perioada iernii. Legea prevede că e nevoie de 12 elevi pentru ca o clasă să funcţioneze de sine stătătoare. În situaţia în care, într-o localitate, sunt mai puţin de 12 elevi, atunci clasa se organizează în regim simultan cu altă clasă care are, de asemenea, un număr mai mic de elevi.
Potrivit metodologiei, organizarea claselor în regim simultan se face în interiorul aceluiaşi nivel, primar, respectiv gimnazial.