Mănăstirea Probota, din oraşul Dolhasca, va fi reabilitată printr-un proiect cu fonduri europene. Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Restaurarea patrimoniului cultural la Mănăstirea Probota, din judeţul Suceava”, în valoare totală de aproape 22,7 milioane de lei. Lucrările se vor realiza pe o perioadă de trei ani şi se vor finaliza prin punerea în valoare a patrimoniului cultural din satul Probota, judeţul Suceava, prin reabilitarea complexului monahal declarat monument istoric.
Mănăstirea Probotaa fost construită în anul 1530, în satul Probota, de către domnitorul Petru Rareş. Biserica mănăstirii are hramul Sfântul Nicolae. În perioada 1522-1667 mănăstirea a îndeplinit rolul de necropolă domnească a Moldovei, aici aflându-se mormintele domnitorilor Petru Rareş (1527-1538, 1541-1546) şi Ștefan Rareş (1551-1552), al Doamnei Elena Rareş şi ale altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.
În anul 1993, biserica Mănăstirii Probota este înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în grupul bisericilor din Moldova cu picturi murale exterioare. Ca urmare a acestui fapt şi datorită interesului unor specialişti din Japonia pentru monument, acesta a fost supus unui amplu proces de cercetare, restaurare şi valorificare desfăşurat sub egida UNESCO, cofinanţat de Japan Trust Fund for World Heritage şi Ministerul Culturii din România, proces desfăşurat în perioada 1996-2001.