Cu prilejul Zilei Internaţionale a Educaţiei, la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc a fost lansat cercul de debate al unităţii, care reuneşte elevi cu afinităţi pentru comunicare, argumentare, exprimare coerentă şi logică, sub îndrumarea profesoarelor Mădălina Duminică şi Anamaria Paulic. Prima dezbatere propusă de membrii cercului a fost una originală, cele două echipaje, ale claselor a XI-a şi a X-a, punând faţă în faţă aspecte ale valorii educaţiei formale şi a educaţiei nonformale. Folosind tehnicile specifice debate-ului, elevii au argumentat şi susţinut efervescent modul în care educaţia din timpul orelor de curs şi educaţia prin activităţile extracurriculare le influenţează viaţa de zi cu zi, dar şi drumul spre devenire, spre maturizare.
Conceptul de „debate” sau dezbatere presupune otemă de discuţie, două echipe, pro şi contra, şi un arbitru care decide care parte a fost mai convingătoare. Membrii celor două echipe sunt puşi în situaţia de a pune în valoare argumente diferite “pro” şi “contra” pentru ambele faţete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deşi bine intenţionaţi, pot fi în dezacord. Prin urmare, ele trebuie să aducă argumente prin care să-şi demonstreze punctul de vedere.
Activităţi de alpinism, escaladă, turism montan şi schi
În acelaşi context al promovării educaţiei prin mijloace diverse şi inedite, a fost lansat şi Clubul Cercetaşilor Alpini „General Leonard Mociulschi” din Colegiul Naţional Militar. Membrii Clubului Cercetaşilor Alpini vor fi iniţiaţi şi pregătiţi pentru a participa la activităţi de alpinism şi escaladă, turism montan, schi şi alte sporturi în aer liber.
Potrivit reprezentanţilor şcolii, “la Colegiul Naţional Militar <Ştefan cel Mare>, manifestările prilejuite de Ziua Mondială a Educaţiei reprezintă o recunoaştere a importanţei educaţiei în viaţa fiecărui individ, un semn de respect acordat dascălilor şi instructorilor militari, un îndemn la educaţie permanentă adresat elevilor şcolii”.