Pădurile lăsate pradă atacului gândacului de scoarţă, prin întârzierea nejustificată a luării de măsuri, au dus la deschiderea unui nou dosar de cercetare penală, în judeţul Suceava, ca urmare a sesizării înaintate organelor abilitate de către Garda Forestieră.
Mai exact, conducerea acestei instituţii cu rol de control pe toate suprafeţele forestiere, fie ele de stat sau private, a transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului o sesizare împotriva tuturor persoanelor care se fac vinovate de fapte de natură penală, respectiv distrugere şi degradare fără drept de arbori din fondul forestier naţional”, aferent terenului aflat în proprietatea Obştei de Pădure „Valea Seacă”, suprafeţele fiind incluse în componenţa Ocolului Silvic Bucovina.
În urma verificărilor făcute de Garda Forestieră Suceava în suprafeţele deţinute de Obştea de Pădure „Valea Seacă” - pe raza comunei Valea Moldovei, s-a constatat că arboretele este puternic infestat cu dăunători biotici (insecte din specia Ipidae care atacă între scoarţă şi lemnul arborilor), fenomen care a dus la uscarea unor pâlcuri mari de arbori, existând în continuare pericolul extinderii suprafeţelor infestate, atât la arborii sănătoşi din proprietatea obştii, cât şi în arboretele învecinate (fond forestier de stat şi alţi deţinători).
„Apariţia acestei situaţii a fost favorizată de întârzierea foarte mare şi nejustificată între data la care Ocolul Silvic Bucovina a transmis obştei faptul că volumele puse legal în valoare pot fi autorizate spre exploatare (17 ianuarie şi 7 februarie 2017) şi data la care conducerea obştei a comunicat beneficiarul care urma să exploateze aceste parchete ( 12 mai 2017)”, a precizat inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel.
Deşi în cazul acesta se impunea exploatarea şi evacuarea în termen cât mai scurt din fondul forestier a arborilor infestaţi, conducerea obştei nu a procedat la vânzarea a două partizi, încât masa lemnoasă infestată a rămas în continuare în pădure, ducând la infestarea de noi arbori, sănătoşi.
„Solicităm începerea urmăririi penale şi deferirea cazului instanţei de judecată, pentru ca toate persoanele care vor fi găsite vinovate să răspundă în funcţie de gradul de vinovăţie avut la săvârşirea infracţiunii”, se arată în sesizarea penală formulată de Garda Forestieră.
Aceasta este a doua oară când inspectorii forestieri suceveni solicită deschiderea unui dosar penal in rem, de cercetare a faptelor, în vederea stabilirii vinovaţilor, o altă sesizare penală fiind făcută cu câteva luni în urmă, pentru distrugerea pădurii comunei Straja. Situaţia de acolo este similară cu cea de la Valea Moldovei, pentru că şi acolo s-a tergiversat o perioadă foarte mare de timp punerea în valoare şi evacuarea materialului lemnos infestat cu ipide, ceea ce a generat propagarea acestei infestări la scară mai mare.
Fenomenul de uscare a arborilor „din picioare” este produs de larvele gândacului Ips typographus sau ale temutului Ips duplicatus, care trăiesc sub scoarţa molizilor şi distrug canalele pe care seva este transmisă în copac.