Nouă unităţi şcolare din ţară, dintre care două din judeţul Suceava, au primit, pentru prima dată, titlul de „Eco-Şcoală” şi Steagul verde, drept recunoştinţă pentru educarea în spiritul respectului pentru natură, pentru implicarea elevilor în rezolvarea problemelor locale de mediu, pentru eforturile privind protecţia şi conservarea mediului. Cele două şcoli sucevene care au primit în premieră steagul verde sunt Colegiul Tehnic Rădăuţi (coordonatori Mara Perţa Sofrona, Loredana Puiu) şi Şcoala Gimnazială „Ioan Ciurea” Fălticeni (coordonator Marius Pintilii).
De cealaltă parte, alte şcoli sucevene au fost reconfirmate cu statutul de „Eco-Şcoală”: Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuţi, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bogdăneşti, Grădiniţa cu Program Normal Bosanci, Şcoala Gimnazială Bosanci, Şcoala Gimnazială Oniceni Forăşti, Şcoala Gimnazială Panaci, Şcoala Gimnazială Păltinoasa, Şcoala Gimnazială “Dimitrie Păcurariu” Şcheia, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Vatra Dornei, Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, Grădiniţa cu Program Normal „Ţăndărică” Suceava, Grădiniţa cu Program Prelungit “Micul Prinţ” Rădăuţi, Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni. Evaluările au fost făcute în anul şcolar trecut.
Festivitatea de decernare a distincţiilor a avut loc la finele săptămânii trecute, la Bucureşti, fiind evidenţiate şi unităţile implicate în programele internaţionale de educaţie pentru mediu: „Eco-Şcoala”, „Tineri reporteri pentru mediu”, „Să învăţăm despre pădure”, „Litter Less”, „Mănâncă responsabil” şi în proiectul naţional ”Ecofotografia anului”.
Ceremonia a coincis cu cea de-a XIX-a ediţie a Seminarului naţional „Parteneriat în educaţia pentru mediul înconjurător”, coordonat de FEE – Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Înconjurător şi CCDG - Centrul Carpato Danubian de Geoecologie România.
Prof. dr. Cornelia Dincă, preşedintele CCDG, a subliniat faptul că „Programul Eco-Şcoala a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local”. Scopul programelor este de a realiza educaţia adulţilor prin copii şi de a dezvolta comportamente responsabile în armonie cu ecosistemele naturale. Programele CCDG se adresează elevilor, profesorilor, comunităţii, implicând circa 245.000 de elevi şi 25.000 de cadre didactice în 289 şcoli în programul Eco-Şcoala, 412 şcoli implicate în programul LeAF/978 proiecte, 1.890 de participanţi în Ecofotografia anului, 17.000 de participanţi în programul YRE (“Tineri reporteri pentru mediu”), 50 de şcoli implicate în programul „Mănâncă responsabil”, zeci de mii de voluntari.
De partea cealaltă, Tatiana Vîntur, coordonator zonal al programelor de educaţie pentru mediu şi inspector şcolar în cadrul IŞJ Suceava, a subliniat importanţa „celor 7 paşi în desfăşurarea activităţilor propuse de echipele de elevi, profesori, părinţi, comunitate, dincolo de cunoştinţe, activităţi de conştientizare şi de informare, fiind importantă schimbarea de atitudine faţă de problemele de mediu identificate, formarea unor comportamente civilizate. Proiectele au adus, printre alte beneficii, şi participarea activă în viaţa comunităţii şi implicarea în luarea unor decizii care aduc atingere mediului înconjurător”.