Campania de vaccinare antirabică aeriană şi manuală a vulpilor, care a debutat la începutul lunii, va continua până în data de 1 noiembrie a.c.. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Ioan Corduneanu, a informat, ieri, că acţiunea de distribuire a momelilor se desfăşoară atât aerian, cât şi manual.
Medicul veterinar a spus că zborurile necesare pentru desfăşurarea acţiunilor de vaccinare vor fi efectuate de pe Aeroportul laşi, DSVSA Suceava urmând a fi anunţată când acestea vor avea loc. În această perioadă, momeli vaccinale vor fi distribuite şi manual, la vizuină, împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţ. Potrivit şefului DSVSA, populaţia de vulpi din judeţul Suceava numără aproximativ 3.000 de exemplare. Manual, vor fi distribuite 2.500 de doze de vaccin antirabic în momeli vaccinale. “Programul de vaccinare antirabică a vulpilor se desfăşoară în conformitate cu Programul strategic al României de supraveghere, control şi eradicare a rabiei. Atenţionăm populaţia ca, în cazul în care sunt găsite momeli vaccinale intacte, acestea să fie lăsate în locul în care sunt găsite. În cazul în care acestea se află în zone în care sunt copii sau animale de companie, se protejează mâna cu o mănuşă sau pungă de plastic, se ia momeala şi se plasează într-o zonă împădurită”, a declarat dr. Corduneanu.
El a mai spus că la 45 de zile după finalizarea acestei campanii se vor organiza acţiuni de vânătoare la vulpe, pentru a se evalua eficienţa vaccinării prin determinarea markerului vaccinal.
Medicul veterinar a reamintit că vulpea reprezintă principalul rezervor de virus rabic, cel care produce rabia (turbarea). Virusul care provoacă această boală mortală este transmis la oameni şi animale prin muşcătura animalelor infectate şi atacă sistemul nervos. Programul de vaccinare antirabică orală pentru combaterea rabiei la vulpi şi la alte animale sălbatice are ca scop eliminarea sau reducerea difuzării bolii, atât la animalele sălbatice, cât şi la cele domestice.