Instanţele de judecată s-au pronunţat definitiv în cazul unui accident mortal petrecut în august 2014, pe drumul Rădăuţi - Gălăneşti, în dreptul intersecţiei cu drumul comunal spre Horodnic. Ambii şoferi implicaţi în acest accident au fost trimişi în judecată de procurori, care au ajuns la concluzia că a fost vorba de culpă comună. Magistraţii de la două instanţe au infirmat însă ancheta procurorilor, iar o femeie care a fost inculpată pentru ucidere din culpă a fost declarată nevinovată.
Dacie Papuc, făcută praf de un Audi A6 care venea din spate
Pe 1 august 2014, Elena Doina Olenici, în vârstă de 46 de ani, conducea o Dacia Papuc dinspre Rădăuţi spre Gălăneşti. Ajunsă la intersecţia cu drumul comunal, femeia a virat la stânga, spre localitatea Horodnic de Jos. În această intersecţie au avut loc în ultimii ani mai multe accidente mortale.
Din ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a rezultat că femeia a efectuat virajul la stânga fără a se asigura suficient, moment în care Dacia a fost lovită violent din spate de un autoturism Audi A6, condus de Corneliu Gheţău, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din Straja. Acesta din urmă a fost găsit vinovat pentru că nu a păstrat o distanţă corespunzătoare în mers, cauză din care nu a mai avut timp să frâneze.
În urma impactului violent au fost răniţi ambii conducători auto, precum şi două femei, pasagere în Dacia Papuc. Una dintre ele, Oltea Luţa, în vârstă de 78 de ani, a suferit leziuni foarte grave. Ajunsă la spital în comă, femeia a murit după câteva ore, la Spitalul Judeţean Suceava. Celelalte victime, inclusiv cei doi şoferi, au scăpat cu leziuni uşoare.
Cum au ajuns procurorii la concluzia de culpă comună
În urma expertizei dispuse în dosar şi a coroborării celorlalte mijloace de probă, procurorul de caz a stabilit că a fost o culpă comună.
Concluzia din rechizitoriul de trimitere în judecată a fost că şoferiţa Daciei Papuc a virat la stânga, spre Horodnic, fără o semnalizare prealabilă sau cu o semnalizare întârziată (femeia a susţinut pe tot parcursul anchetei că a semnalizat) şi fără a se asigura. Femeia a declarat că s-a uitat în oglinda retrovizoare şi nu a văzut nici o maşină. Procurorii au arătat că zona în care s-a produs accidentul are vizibilitate bună, cu atât mai mult pe timp de zi, astfel că Elena Doina Olenici ar fi trebuit să observe autoturismul Audi dacă, într-adevăr, s-a uitat în oglinda retrovizoare.
De cealaltă parte, cauza favorizantă a accidentului a fost nepăstrarea unei distanţe suficiente de către şoferul de la volanul autoturismului Audi A6. Practic, acesta venea cu viteză şi nu a mai avut timp să evite Dacia care a virat la stânga. Din expertiză a rezultat că acest şofer era deja în depăşire în momentul impactului.
Procurorii au considerat că ambii şoferi sunt vinovaţi şi puteau evita accidentul.
Verdictul pentru şoferiţa Daciei Papuc: nevinovată
Judecătoria Rădăuţi, prima instanţă care a judecat dosarul, a stabilit că Elena Doina Olenici nu are vină pentru acest accident deoarece a făcut o manevră normală, de viraj la stânga, pentru a intra pe drumul pe care trebuia să ajungă. Faptul că aceasta nu s-ar fi asigurat s-a dovedit a fi foarte interpretabil. Singurul vinovat a fost găsit şoferul maşinii care venea din spate şi care circula în mod cert cu viteză şi nu şi-a luat măsuri de reducere a vitezei când s-a apropiat de Dacia Papuc din faţa sa. Cu alte cuvinte, dosarul procurorilor a fost infirmat de judecători.
Sentinţa Judecătoriei Rădăuţi din data de 20 ianuarie a.c. a fost ca Elena Doina Olenici să fie achitată, în timp ce Corneliu Gheţău a fost condamnat la 2 ani de închisoare, suspendată sub supraveghere. Acestuia din urmă i s-au impus mai multe restricţii şi obligaţii. Printre altele, are de prestat 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Acum două zile, Curtea de Apel Suceava a confirmat definitiv ce a stabilit prima instanţă de judecată, astfel că Elena Doina Olenici a fost absolvită definitiv de vreo răspundere în acest caz.