Numărul foarte mare de poliţişti care au ieşit la pensie în acest an şi în 2016 a dus la un deficit de 18% din posturi, în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Comisarul-şef Toader Buliga, care deţine atribuţiile de inspector-şef al IPJ Suceava în această perioadă, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Prefectura Suceava, că numai în acest an 93 de poliţişti, din care 17 ofiţeri, au ieşit la pensie. Acestora li se adaugă cei care au ieşit la pensie în 2016, şi ei în număr mare.
Deficitul este unul general, în toată România, iar la alte inspectorate de poliţie din ţară situaţia este şi mai critică.
Criza de personal este vizibilă pe toate palierele poliţiei judeţene, inclusiv la nivelul funcţiilor cele mai înalte. După cum am arătat într-un material publicat săptămâna trecută, din trei funcţii de conducere a poliţiei judeţene, acum este ocupată doar una. Este vorba de cea de adjunct al inspectorului-şef, pe care comisarul-şef Toader Buliga este împuternicit. Din postura de adjunct împuternicit, acesta a primit şi atribuţiile de inspector-şef începând cu data de 1 august, dată la care fostul inspector-şef, comisarul-şef Dorel Aicoboae, a ales şi el să se pensioneze, având în vedere că îndeplinea condiţiile legale, iar calculul pensiei îl avantaja. Exact ca el au gândit şi ceilalţi aproape o sută de poliţişti care au ieşit la pensie în acest an. Oameni de 48-49 de ani, aflaţi încă în deplinătatea forţelor, au ieşit la pensie pentru că au putut să o facă în condiţii favorabile, iar nimeni nu îi poate învinui pentru asta.
Deficitul de 18% este în realitate chiar şi mai mare, au constatat reporterii Monitorului de Suceava în practică. Asta pentru că poliţiştii angajaţi anul trecut din sursă externă, în două sesiuni de examene, nu au cum fi la fel de eficienţi precum colegii care aveau mulţi ani de muncă în Poliţie. De altfel, mulţi dintre poliţiştii angajaţi din sursă externă nici nu prea au lucrat efectiv prea mult, fiind angrenaţi în perioade de instruire.
Acestea sunt doar efectele unei măsuri absurde dispuse de la nivelul Ministerului de Interne, care nu a avut o strategie coerentă, prin care valul de pensionări să fie acoperit cu absolvenţii şcolilor de poliţie. Pentru asta trebuia însă un plan măcar pe termen mediu, pe câţiva ani. În realitate, numărul de absolvenţi din şcolile de poliţie a fost cu mult sub numărul celor pensionaţi, astfel că s-a apelat la varianta de avarie, de angajări din sursă externă, care are foarte mulţi contestatari chiar din interiorul Poliţiei.