Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor beneficia de căldură în timpul nopţii, începând de săptămâna aceasta, treptat, pe zone, ca urmare a începerii efectuării probelor de presiune „la cald”.
Începerea furnizării căldurii în sistem centralizat a fost refuzată de marea parte a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, întruniţi ieri la sediul Primăriei Suceava, deşi temperaturile mici, în special din timpul nopţii, ar justifica o astfel de decizie.
Directorul Thermonet, Mugur Corlăţan, prezent la şedinţă, a precizat că în maxim trei zile ar putea fi asigurată căldura în întreg oraşul, dacă se doreşte acest lucru.
Numai că majoritatea preşedinţilor şi administratorilor principalelor asociaţii de proprietari din oraş nu au fost de acord cu pornirea căldurii, spunând că degeaba s-ar da, că locatarii o vor închide de la intrarea în bloc, pentru a nu avea de plătit şi acest serviciu de utilităţi.
Unul dintre considerentele pentru care au luat această decizie este că sezonul rece începe oficial de la 15 octombrie, iar subvenţiile individuale pentru încălzirea locuinţei se acordă abia de la 1 noiembrie.
Tocmai de aceea majoritatea reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari au cerut ca furnizarea căldurii să se facă de la 15 octombrie.
O parte dintre reprezentanţii proprietarilor de locuinţe din Suceava consideră însă că furnizarea căldurii este necesară în timpul nopţii, chiar dacă unii dintre locatari, care preferă să stea în frig decât să plătească, vor fi nemulţumiţi.
Căldură la punctele termice modernizate, apoi în tot oraşul
Chiar dacă sezonul rece nu a început oficial, societatea de termoficare a oraşului, Thermonet, se pregăteşte să înceapă furnizarea căldurii, prin efectuarea de „probe la cald”. Concret, caloriferele din locuinţele sucevenilor se vor încălzi, dar nu vor fi şi fierbinţi ca în sezonul rece.
„În zonele unde a fost făcută umplerea instalaţiilor, iar punctele termice sunt modernizate, deja s-au dezmorţit caloriferele în timpul nopţii. Lucrăm la umplerea instalaţiilor şi pentru zonele unde nu sunt modernizate punctele termice, caloriferele se vor încălzi în tot oraşul, cu unele rezerve în privinţa zonei Zamca, unde se lucrează încă, precum şi în Obcini”, a spus directorul Thermonet, Mugur Corlăţan.
Schimbarea legislaţiei privind furnizarea căldurii, o posibilă soluţie
Confruntat cu o situaţie ciudată, în care o parte din suceveni vor începerea furnizării căldurii, iar alţii nu, considerând că nu este necesară încă, primarul Ion Lungu consideră că legislaţia ar trebui adaptată modificărilor climatice:
„Poate mai trebuie schimbată şi legislaţia. Nu e o problemă să se dea căldură, ci să se plătească. Iată că în ultimii ani se întâmplă ca din luna septembrie să vină frigul, ba chiar să şi ningă. Cred ca ar trebui actualizată de guvernanţi hotărârea referitoare la sezonul rece, pentru că până la 1 noiembrie nici nu se beneficiază de subvenţii, ceea ce-i face pe mulţi să fie reticenţi privind începerea furnizării agentului termic”.
Anul trecut, când un val de frig s-a instalat tot de la finele lunii septembrie, Thermonet a început furnizarea căldurii de pe 7 octombrie, chiar dacă multe asociaţii au refuzat acest serviciu, la cerere, fiind închisă căldura de la gigacalorimetru.