Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava se confruntă cu o acută lipsă de personal, mai ales la compartimentul de inspecţie a calităţii serviciilor medicale. Şeful Serviciului Control în Sănătatea Publică din cadrul DSP, dr. Dinu Sădean, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că la acest compartiment sunt doar cinci inspectori şi ar fi nevoie de încă cinci. ”Am solicitat suplimentarea posturilor, dar deocamdată posturile sunt blocate”, a declarat dr. Sădean.
DSP are nevoie de inspectori medici igienişti şi epidemiologi, iar şeful Serviciului Control în Sănătatea Publică şi-a exprimat speranţa că, de la 1 ianuarie 2018, posturile vor fi deblocate, vor putea fi scoase la concurs şi tinerii medici specialişti vor fi atraşi să profeseze în cadrul instituţiei. ”Până acum se orientau spre spitalele din străinătate, unde igieniştii şi epidemiologii sunt foarte bine plătiţi. De la 1 martie 2018 vor fi foarte bine plătiţi şi la noi, ca personal contractual, şi sper să vină”, a spus dr. Sădean.
Peste 700 de controale efectuate de inspectorii DSP, în septembrie
De la 1 septembrie a.c., medicii inspectori beneficiază de un spor de control de 12,5%, dar îl pot primi doar dacă instituţia îşi asigură fonduri din venituri proprii, dar nu din amenzi. Sumele încasate de DSP din amenzi sunt virate obligatoriu la bugetul de stat, sursa pentru venituri proprii fiind prestările de servicii, în principal analize de laborator.
În ciuda deficitului de personal, inspectorii DSP au efectuat, în luna septembrie, 719 controale, dintre care 569 au vizat verificarea condiţiilor de mediu şi viaţă şi 150 au fost controale la unităţi sanitare – cabinete ale medicilor de familie, de medicină şcolară şi stomatologice. De asemenea, conform doctorului Sădean, au desfăşurat 37 de acţiuni de consultanţă şi îndrumare şi au rezolvat 16 sesizări. În urma controalelor, au dat şapte avertismente, dintre care unul la o şcoală la care toaleta pentru elevi era comună cu cea pentru preşcolari. O parte dintre verificări s-au finalizat cu amenzi, în număr de 11 la nivelul întregului judeţ, în valoare totală de 7.500 de lei. Două amenzi au fost aplicate în municipiul Suceava – una, în valoare de 500 de lei, a fost pentru abateri de la normele de igienă alimentară, iar a doua, de 1.500 de lei, pentru încălcarea legislaţiei privind igiena mediului, la o locuinţă care avea probleme de depozitare a deşeurilor.
Obişnuitele controale tematice la produse de panificaţie, biocide, produse de tutun şi pieţe s-au derulat conform graficului, cele mai numeroase fiind la biocide în unităţile de învăţământ - 296.