Elevii români din Ucraina vor putea învăţa în limba română şi după ce va fi aplicată noua lege a educaţiei, în ţara vecină, a declarat premierul Mihai Tudose, săptămâna trecută, la Suceviţa. Întrebat care este rezultatul negocierilor dintre ministrul român al Educaţiei, Liviu Pop, cu omologul său de la Kiev, pe tema învăţământului în limbile minorităţilor naţionale, Mihai Tudose a declarat că ”la nivel gimnazial 50% din materii se vor preda în limba română, iar postgimnazial, 30%. Asta am discutat până la această oră cu omologii din Ucraina”. Premierul a dat de înţeles că negocierile pe această temă nu au fost încă finalizate, astfel că procentele anunţate s-ar putea îmbunătăţi pentru comunitatea românească.
Noua lege a educaţiei, adoptată de Rada Supremă de la Kiev şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, restricţionează predarea în şcolile din Ucraina în limba minorităţilor naţionale. Materiile care se predau în limba română vor fi înlocuite cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. România şi Ungaria şi-au declarat nemulţumirea faţă de această lege. După promulgarea actului normativ, Guvernul de la Bucureşti a abordat calea negocierii, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că şi-a anulat vizita programată pentru luna octombrie în Ucraina, iar Ungaria a avertizat că va bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Menţionăm că, în România, aproape 8.000 de copii de etnie ucraineană sunt şcolarizaţi în limba lor maternă în judeţele Suceava, Maramureş, Timiş, Caraş Severin, Satu Mare, Botoşani, Arad şi Tulcea.