Deschiderea noului an universitar la USV a fost marcată prin prezentarea primilor absolvenți ai unui master cu dublă diplomă, realizare prin care Suceava a deschis o activitate de pionerat în învățământul superior din România.
„Masteratul cu dublă diplomă este un lucru minunat, prin care un student poate obține simultan două diplome de la universități din țări partenere, făcând simultan două programe de studiu. Este o idee excelentă, în special pentru românii noștri de peste graniță, care își doresc să obțină o diplomă recunoscută european și mondial și în același timp să poată studia aproape de familia lor, aproape de casă. Aproximativ un semestru se studiază în țara parteneră și trei semestre în țara gazdă. Suntem încântați să putem asigura astfel de studii menținând și formând o elită românească la ea acasă”, a explicat rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa.
Primii masteranzi cu dublă diplomă, în limba franceză, sunt de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, prin programul Teoria și Practica Traducerii, realizat în parteneriat cu Universitatea de Stat a Moldovei.
Practic, au finalizat masteratul nouă studenți ai universității sucevene, care au susținut licența și la Universitatea de Stat a Moldovei, respectiv nouă studenți din Republica Moldova, care au susținut disertația în cadrul USV.
În sală a fost prezentă și o delegație de la universitatea parteneră din Republica Moldova, condusă de prodecanul Marcela Calchei, responsabila acestui masterat în dublă diplomă, dar și prof. Sanda Maria Ardeleanu și prof. Muguraș Constantinescu, care au fost sufletul acestui masterat, primul făcut la USV și primul realizat în România.
Succesul obținut i-a încurajat să dezvolte și alte programe în dublă diplomă.
„Suntem bucuroși că internaționalizarea universității noastre s-a materializat în acest an și în 11 noi programe de studiu în dublă diplomă, realizate cu cinci universități, din trei țări: Universitatea Tehnică a Moldovei – principalul nostru partener extern în masteratele de dublă diplomă, Universitatea de Stat a Moldovei, Universitatea Bucovineană din Cernăuți, cea mai mare universitate din Cernăuți, Iurie Petcovici, precum și cu Universitatea din Cordoba – Spania”, a anunțat rectorul Valentin Popa.
De altfel, un invitat de onoare la ceremonia de deschidere a anului universitar a fost rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ. dr. habilitat Viorel Bostan, cu care au fost semnate acordurile care au făcut posibilă înmatricularea la USV a peste 40 de masteranzi de dublă diplomă.
„Acest acord a fost încheiat după lungi negocieri și protocoale de echivalare a disciplinelor comune. Am avut grijă ca cel puțin 75% - 80% din conținut să fie identic pentru disciplinele pe care le-am echivalat”, a menționat rectorul UTM.
Dar un maxim de 25% din planul de învățământ este necesar a fi făcut de studenți în universitatea parteneră – asta înseamnă deplasări în țara respectivă, unde le este asigurată cazarea, uneori chiar și burse de subzistență.
Următorul pas pe care vor să îl facă cele două universități este să treacă la programe de licență, un lucru mult mai greu de făcut, ținând cont că este vorba de opt semestre, nu patru.