Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au finalizat unul dintre cele mai importante dosare din ultimii ani, privind constituirea unui grup infracţional organizat în infracţiuni de şantaj şi lipsire de libertate. În total sunt şase inculpaţi, iar cele mai multe infracţiuni au fost reţinute în sarcina lui Gheorghe Buruiană, zis „Geo”, în vârstă de 49 de ani, din municipiul Suceava, considerat liderul grupării, şi a lui Dumitru Sorin Solomon, zis „Bodo”, în vârstă de 36 de ani, identificat ca locotenent şi om de încredere al lui „Geo”.
Faptele de care sunt acuzaţi membrii grupării sunt din perioada august 2010 - ianuarie 2013, interval în care liderii grupării ar fi încercat să se impună în mai multe zone din municipiul Suceava prin „legea” violenţei şi a şantajului.
După cum am arătat şi în ediţia de ieri a cotidianului nostru, acest dosar a fost trimis în instanţă la mai bine de doi ani de zile după ce, în iunie 2015, suspecţii au fost săltaţi din stradă, reţinuţi 24 de ore şi apoi plasaţi sub control judiciar.
Taxă de protecţie şi taxă de şmecher
Din ancheta coordonată de DIICOT şi efectuată de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale rezultă că Gheorghe Buruiană a avut rolul de lider şi coordonator al grupului infracţional, care încerca să-şi exercite controlul asupra unor cartiere, zone şi pieţe din municipiul Suceava, unde prin folosirea forţei şi a ameninţărilor percepea taxă de protecţie şi taxă de şmecher şi recupera, prin şantaj şi acte de violenţă, sume de bani şi bunuri pentru un procent din valoarea recuperată.
Zonele în care acţionau cu precădere aceştia erau Piaţa Mică din George Enescu şi cartierul Iţcani.
„Geo”, considerat lider la lumii interlope, dar fără antecedente penale
Interesant este că Gheorghe Buruiană era considerat un lider al lumii interlope din Suceava, însă nu are nici un fel de antecedente penale.
Gheorghe Buruiană a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, şase infracţiuni de şantaj şi una de lipsire de libertate în mod ilegal.
Procurorii au prezentat în rechizitoriu fiecare dintre fapte. În esenţă, „Geo” este acuzat că, împreună cu „Bodo”, a supus la presiune diferiţi suceveni, care de frică le-au dat sume de bani, de la 250 la 2.000 de lei (printre victime apar şi martori din dosare penale, care au fost constrânşi să dea declaraţii evazive), dar şi de lipsire de libertate a unui angajat de la restaurantul omului de afaceri Marcel Cuşnir, care apare şi el printre cei acuzaţi în acest dosar şi care a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DIICOT.
Locotenentul „Bodo”, trimis în judecată pentru cele mai multe infracţiuni
Dumitru Sorin Solomon, „Bodo”, a fost identificat de anchetatori ca omul de încredere al lui „Geo” şi persoana prin intermediul căreia liderul grupării îi controla pe ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat. Procurorii au subliniat că „Bodo” era singurul membru de la care „Geo” accepta să primească sumele de bani care i se cuveneau, drept cotă din derularea activităţii infracţionale.
Dumitru Sorin Solomon are antecedente penale, fiind condamnat pentru răfuiala din mai 2013 de la un restaurant din cartierul Obcini, unde rivali ai grupării lui „Geo” au fost atacaţi cu bâte şi topoare.
„Bodo” are de răspuns pentru mai multe infracţiuni decât Gheorghe Buruiană. El a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, 10 infracţiuni de şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Solomon apare în mai toate acţiunile de şantaj de care este acuzat şi Gheorghe Buruiană, însă şi în altele. De exemplu, acesta era un soi de om de ordine pentru restaurantul lui Marcel Cuşnir, care îl solicita să intervină când erau probleme în local. Într-un astfel de episod a avut loc o agresiune violentă asupra unui client, care a fost lovit cu un scaun în cap.
Încă patru inculpaţi pentru fapte de şantaj şi lipsire de libertate
În acelaşi dosar procurorii l-au mai trimis în judecată pe Valentin Rusu, zis „Bil”, în vârstă de 42 de ani, din Adâncata. Acesta avea rolul de a aduce „ponturi” în cadrul grupului infracţional, fiind considerat omul de încredere al inculpatului Dumitru Sorin Solomon. El mai este acuzat că îi transporta pe membrii grupului la locul comiterii faptelor şi participa alături de Solomon la comiterea de infracţiuni. În sarcina sa procurorii au reţinut, pe lângă constituirea de grup organizat, două fapte de şantaj la care ar fi participat.
Episodul sechestrării unui om de afaceri din Paşcani
Al patrulea inculpat, Cătălin Anghelina, în vârstă de 33 de ani, din municipiul Suceava, avea rolul de executant, arată anchetatorii, la comiterea de infracţiuni la solicitarea lui Solomon. Acest inculpat va răspunde pentru patru fapte de şantaj.
Ultimii doi inculpaţi sunt din afara Sucevei, Petru Oneaţă, în vârstă de 49 de ani, din Iaşi, şi Dragoş Amariţei, zis „Dudu”, în vârstă de 38 de ani, din Paşcani. Aceştia din urmă sunt puşi sub acuzare pentru cea mai gravă faptă reţinută acestui grup infracţional, legată de sechestrarea şi şantajarea, într-un beci, a unui afacerist din Paşcani, care avea o datorie de 5.000 de euro. „Geo” şi „Bodo” nu apar printre cei acuzaţi de această din urmă faptă.
Procesul în care sunt judecaţi cei şase a fost înregistrat deja pe rolul Tribunalului Suceava.