Societatea de termoficare a Sucevei va primi o mână de ajutor pentru asigurarea furnizării căldurii necesare sucevenilor în această iarnă. Mai exact, Consiliul Local a aprobat ieri plata în avans a subvenţiei la căldură pentru primele trei luni de iarnă, 4 milioane de lei, banii având o destinaţie clară – achiziţia de combustibil pentru centrala termică pe biomasă. Practic, li se vor da aceiaşi bani pe care oricum urmau să îi primească în contul diferenţei de preţ dintre costul real al gigacaloriei şi cel pe care îl plăteşte populaţia (240 de lei/gigacalorie), numai că ceva mai repede, dacă vor exista fondurile necesare în conturile primăriei, din încasarea de taxe şi impozite.
Măsura, luată şi anul trecut, având ca temei legal o hotărâre de guvern, prin care societăţile de termoficare sunt ajutate să îşi procure din timp combustibilul necesar, pentru a fi evitate posibile situaţii de blocaj din iarnă, a fost contestată de reprezentanţii PSD, care au şi votat împotrivă.
„Responsabilitatea asigurării căldurii şi apei calde este a primăriei şi a primarului. De asta vrem să îi ajutăm, pentru ca populaţia să beneficieze de un serviciu civilizat şi la preţuri suportabile. Se scumpesc din nou gazele naturale şi energia electrică, ne aşteaptă scumpiri şi mai mari, care au tot fost amânate, iar atunci când UE nu va mai permite asta, se va vedea clar diferenţa”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat la limită, cu 12 voturi „pentru” (PNL+PMP), 7 „împotrivă” (PSD) şi 3 abţineri (ALDE).
Conform primarului, „sumele angajate vor fi virate, în funcţie de execuţia bugetară, până la sfârşitul anului 2017”, banii urmând să ajungă la producătorul de energie termică, Bioenergy Suceava, prin Thermonet SRL, care se ocupă de partea de transport şi distribuţie.
Conform proiectului de hotărâre, din cauza datoriilor restante ale beneficiarilor de energie termică şi a gradului mic de încasare a facturilor în perioada de vară-toamnă, când alte cheltuieli sunt considerate prioritare de populaţie, “activitatea de producere a energiei termice de către Bioenergy Suceava este periclitată din cauza finanţării insuficiente”.
În municipiul Suceava, aproape jumătate din populaţie este racordată la sistemul centralizat de termoficare – aproximativ 48.000 de persoane, beneficiind de căldură produsă de la noua centrală pe biomasă, de lângă fosta Termica.