Federaţia Patronală IMM din judeţul Suceava respinge introducerea plăţii defalcate a TVA, solicitând ca o astfel de măsură să fie aplicată doar în regim voluntar. Preşedintele Federaţiei Patronale a IMM din judeţul Suceava, Liliana Agheorghicesei, a precizat că în urma unui sondaj făcut de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), agenţii economici au respins categoric introducerea unei astfel de măsuri. În aceste condiţii, Liliana Agheorghicesei a spus că CNIPMMR solicită modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017, în vederea eliminării obligativităţii plăţii defalcate a TVA, aplicarea măsurii respective exclusiv în regim voluntar, de contribuabilii care optează pentru această procedură şi cu acordarea de facilităţi fiscale care să compenseze eforturile lor birocratice.
Ea a explicat că modificarea Codului fiscal şi instituirea plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu încalcă principiul "Gândiţi mai întâi la scară mică", instituit de prevederile Legii privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare. Mai mult, Liliana Agheorghicesei a spus că introducerea plăţii defalcate a TVA stabileşte în sarcina IMM-urilor activităţi care trebuie realizate de autorităţile fiscale competente.
„În acelaşi timp, iniţiatorul proiectului nu a respectat principiile fiscalităţii, respectiv asigurarea informării contribuabililor, cu modificarea sau completarea Codului fiscal <prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I>, precum şi predictibilitatea impunerii, conform cu care trebuie să se asigure <stabilitatea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor obligatorii>, <pentru o perioadă de timp de cel puţin un an, în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe şi contribuţii obligatorii>”, a explicat preşedintele Federaţiei Patronale IMM din judeţul Suceava.
Liliana Agheorghicesei a atras atenţia că modificarea Codului fiscal şi reglementarea mecanismului privind plata defalcată a TVA va avea efecte negative semnificative asupra IMM-urilor, printre acestea numărându-se costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile sau costuri bancare suplimentare cu noul cont, respectiv comisioane bancare suplimentare. Ea a adăugat că în acelaşi timp introducerea acestei măsuri va afecta cash flow-ul firmelor şi va duce la blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevăzute termene de aprobare şi sancţiuni, un alt aspect negativ fiind şi creşterea birocraţiei, prin dublarea numărului de plăţi, măsuri suplimentare de verificare şi de management pentru TVA.
Liliana Agheorghicesei consideră că pentru reglementarea plăţii defalcate a TVA trebuia să se aibă în vedere practicile din celelalte ţări membre ale UE
Preşedintele Federaţiei Patronale IMM Suceava a mai spus că la aceste probleme se adaugă şi efortul semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt, în condiţiile în care potrivit actualelor prevederi instituirea plăţii defalcate a TVA se face iniţial voluntar, şi în mod obligatoriu începând cu data de 1 ianuarie 2018. Nu în ultimul rând, Liliana Agheorghicesei a mai precizat că pentru introducerea acestei măsuri nu au fost clarificate toate aspectele procedurale.
Pe de altă parte, ea a declarat că pentru reglementarea plăţii defalcate a TVA trebuia să se aibă în vedere practicile din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene. Astfel, preşedintele Federaţiei Patronale a IMM Suceava a explicat că Italia este singura ţară din UE care începând cu 1 ianuarie 2015 a introdus un sistem de împărţire a plăţii TVA, acesta fiind plătit direct trezoreriei italiene doar în privinţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate către autorităţile publice, unde plăţile sunt făcute de autorităţile sau instituţiile publice, nu de IMM-uri, acestea nefiind încărcate cu sarcini ale autorităţilor fiscale.
Un alt exemplu ar fi cel din Polonia, unde analizele şi consultările au fost iniţiate în 2015, măsura urmând să se aplice începând din 2018, cu plată divizată a TVA-ului într-un cont bancar specializat, supravegheat al furnizorului, din care autorităţile fiscale pot efectua apoi retrageri directe în momentul decontării normale a TVA-ului furnizorului, în regim voluntar, pentru contribuabilii care optează pentru această procedură şi cu facilităţi pentru aceştia. De asemenea, Marea Britanie realizează analize şi consultări cu privire la fezabilitatea unui mecanism de colectare a TVA defalcat pentru vânzările online de către vânzătorii din străinătate către consumatori.
„Din acest motiv, Consiliul Naţional a făcut toate demersurile pentru îmbunătăţirea Proiectului de lege privind aprobarea ordonanţei prin care se introduce plata defalcată a TVA, înregistrat la Senat cu nr. L241/2017, prin eliminarea obligativităţii plăţii defalcate a TVA, aplicarea măsurii respective exclusiv în regim voluntar, de contribuabilii care optează pentru această procedură şi cu acordarea de facilităţi fiscale care să compenseze eforturile lor birocratice, respectiv anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, în anumite condiţii; acordarea unei bonificaţii de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”, a declarat Liliana Agheorghicesei.
Ea a spus că CNIPMMR îşi oferă întreaga disponibilitate de susţinere a propunerilor de modificare a Proiectului de lege pentru aprobarea ordonanţei privind plata defalcată a TVA.