Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul îi solicită ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, să intensifice promovarea internaţională a destinaţiilor turistice din Bucovina. Dumitru Mihalescul a apreciat faptul că în structura Guvernului se află un minister care se ocupă în exclusivitate de soarta turismului. El a adăugat că şi-ar dori ca acest minister să aibă mai multă eficacitate în acţiune, cu atât mai mult cu cât este condus de un om tânăr „şi, după spusele unora, destul de competent”. „M-aş aştepta de la domnia sa să fie mult mai energic atunci când vine vorba despre promovarea internaţională a destinaţiilor turistice din Bucovina. Mulţi turişti ne-ar călca pragul dacă ar şti ce avem de oferit. Aş vrea ca tânărul ministru să se lupte în Guvern pentru acordarea tichetelor de vacanţă, chiar din 2018, pentru că şi românii trebuie să-şi cunoască ţara şi istoria naţională”, a precizat deputatul PNL de Suceava. El a arătat că deşi bucovinenii s-au străduit să pună pe picioare investiţii private în domeniul cazării sau al restaurantelor, nu ar fi rău dacă Guvernul ar da o mână de ajutor pentru a creşte calitatea serviciilor turistice, chiar şi prin formarea profesională a personalului necesar în activităţile turistice. Dumitru Mihalescul a mai amintit că în momentul în care ministrul Turismului a preluat funcţia, acesta a declarat că Bucovina este destinaţia sa preferată, adăugând că şi-ar dori să-l vadă pe Mircea Titus Dobre că demonstrează acest lucru şi prin fapte, adică prin acţiunile sale întreprinse în domeniul turismului.
Pe de altă parte, Dumitru Mihalescul a precizat că fără doar şi poate turismul este soluţia cea mai sigură şi mai rapidă pentru dezvoltarea Bucovinei. „Auzim de ani buni, indiferent de partidele politice care au condus guvernarea, promisiunea că România va intra într-un amplu proces de reindustrializare, că peste noapte vor apărea fabrici şi uzine moderne şi competitive, iar profiturile şi salariile angajaţilor vor creşte peste noapte. Nu spun că nu ar fi bine. Toată lumea ar fi bucuroasă să se întâmple aşa. Însă a construi o industrie, un sistem industrial sau o ramură industrială nu presupune doar simpla construire a unei fabrici. Ştim cu toţii că acesta este un proces complex, care presupune, fără îndoială, o coerenţă a politicilor publice, indiferent dacă se schimbă un ministru cu altul şi chiar dacă se schimbă un guvern cu un altul. Crearea unor structuri industriale presupune, fără echivoc, continuitate şi seriozitate şi în privinţa investiţiilor publice în infrastructura de transporturi, fie ea rutieră sau feroviară”, a spus deputatul PNL de Suceava.
Mihalescul: Lipsa unor investiţii semnificative a creat decalaje de dezvoltare între românii din nordul ţării şi celelalte regiuni
În calitate de parlamentar de Suceava, Dumitru Mihalescul a amintit că Bucovina nu a avut şansa altor regiuni din ţară, cum sunt Prahova, Piteşti sau Braşov, unde o industrie a atras-o pe alta, iar capitalele de judeţ au devenit „magneţi” pentru dezvoltare. Mihalescul a spus că, în general, Bucovina a fost ocolită de investiţiile semnificative, iar acest lucru a creat decalaje de dezvoltare uriaşe între românii din nordul ţării şi cei din alte regiuni ale ţării. „La noi locurile de muncă sunt puţine şi mai slab plătite decât în alte zone ale ţării, tocmai pentru că ne lipsesc investiţiile de mare anvergură. Este motivul pentru care nord-estul ţării a pierdut cei mai mulţi tineri, care au luat calea migraţiei, în speranţa că îşi vor construi un viitor mai bun peste hotare. Despre absenţa infrastructurii de transport, ce să mai spun? Oricare a fost guvernul, mai bun, mai rău, niciodată nu şi-a aruncat privirea şi către această parte a ţării, motiv pentru care de la Siret şi până la Bucureşti se fac astăzi tot atâtea ore ca de la Timişoara la Praga sau de la Arad la München”, a declarat Dumitru Mihalescul.
El a mai precizat că orice român din Bucovina şi-ar dori ca industrializarea să devină realitate, însă, din păcate, în ritmul în care sunt realizate investiţiile publice, nu ar fi speranţe ca acest lucru să se întâmple prea repede. „Pentru acest motiv, ar fi extrem de util să vedem ceea ce avem deja şi ceea ce putem pune pe picioare cât mai repede, pentru a genera locuri de muncă şi prosperitate şi pentru locuitorii din nord-estul ţării. Turismul a fost şi rămâne ramura economică care generează cel mai rapid locuri de muncă şi efecte economice pe orizontală. Aşa, tinerii noştri vor avea unde munci, iar fermierii unde să vândă mai repede produsele noastre tradiţionale”, a afirmat deputatul liberal.
El a mai amintit că Bucovina are, de departe, cel mai important patrimoniu cultural al creştinătăţii est-europene, reprezentat de mănăstirile inegalabile în lume, mare parte fiind incluse în patrimoniul UNESCO, şi care pot fi adevăraţi poli magnetici pentru turiştii străini.