Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a declarat ieri că Institutul "Cantacuzino" reprezintă o prioritate pentru Guvernul PSD. Într-o declaraţie politică susţinută în plenul Camerei Deputaţilor, Maricela Cobuz a spus că trecerea acestui institut în subordinea Ministerului Apărării Naţionale va asigura independenţa României în domeniul producţiei vaccinurilor, dar şi promovarea unor produse la export, această instituţie având un rol strategic naţional şi regional. „Repornirea şi dezvoltarea activităţii Institutului Cantacuzino este o prioritate pentru Guvernul PSD prin Programul de Guvernare. Institutul <Cantacuzino> are o istorie aparte în România, iar cei 96 de ani de existenţă au făcut ca institutul să fie direct implicat în cercetarea de boli transmisibile, asigurând supravegherea microbiologică şi pregătirea specialiştilor în domeniile microbiologiei şi imunologiei”, a declarat deputatul PSD de Suceava. Maricela Cobuz a explicat că timp de aproape un secol, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino” a creat şi a produs vaccinuri şi seruri pentru diferite boli transmisibile şi în acelaşi timp a publicat reviste de specialitate care au contribuit în domeniul cercetării şi formării de noi specialişti.
Deputatul social-democrat a mai afirmat că importanţa strategică a institutului este una şi mai mare, având în vedere că este unul din cele 11 institute din lume, printre care şapte europene, care produce vaccinul gripal, astfel încât reprezintă un sprijin important pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Pentru România, importanţa institutului este şi mai mare. Numai în anul 2015, <Cantacuzino> avea în nomenclator 218 produse divizate în 10 grupe şi subgrupe. Reluarea activităţii de producţie în următorii ani va contribui la asigurarea de vaccinuri pe piaţa românească, dar şi la exportul de vaccinuri”, a declarat Maricela Cobuz. Parlamentarul PSD a mai precizat că finanţarea institutului de către statul român şi trecerea acestuia în subordinea MApN asigură institutului importanţa sa strategică şi de securitate naţională, cât şi producerea în următorii ani de vaccinuri pentru România, şi în acelaşi timp vor fi integrate noutăţi tehnologice de vârf şi cele mai noi strategii din domeniul cercetării.