Blocajul financiar guvernamental cu care se confruntă municipalitatea suceveană în privinţa lucrărilor de termoficare demarate în Zamca, Obcini și Centru duce la sistarea lucrărilor în stadiul lor actual, mai ales că apropierea iernii dă fiori reci administraţiei locale, dar și locuitorilor din zonele afectate.
„Problema cea mai delicată rămâne cea legată de reabilitarea reţelelor termice. Din păcate banii de la București se pare că nu mai vin. M-am interesat și eu la București să văd dacă sunt faultat politic, pe românește, dar nu este așa. Nu s-a dat nici un leu la termoficare, la nimeni, în ţară. Așteptăm, dar se apropie sezonul de furnizare a căldurii, trebuie să fim pregătiţi pentru a asigura acest serviciu populaţiei. Am decis să conservăm lucrările neterminate, să le finalizăm pe cele necesare, începute, să putem furniza căldură și apă caldă pe 15 octombrie, conform prevederilor legale”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
În cursul zilei de luni edilul sucevean a verificat în teren stadiul lucrărilor pe fiecare stradă în parte, pentru a vedea unde sunt probleme și unde trebuie concentrate mai multe echipe.
„Am fost în teren cu dirigintele de șantier și specialiști din primărie, am luat la rând toate străzile și ramurile pe care se lucrează. În zona centrală lucrurile sunt rezolvate, sunt făcute racordurile la blocuri, dar a mai rămas de astupat o parte din strada Ion Vodă Viteazu. În zona Zamca s-a lucrat destul de bine, pe strada Grigore Ureche, chiar dacă nu este turnat asfaltul, au tasat bine, iar ploile abundente din ultimele zile au dovedit că tasarea a fost bine făcută, nu s-a lăsat deloc. La fel este situaţia și pe Octav Băncilă și pe Ion Neculce. În teren am stabilit să renunţăm la o stradă – Dimitrie Cantemir – dacă vin banii de la Guvern o facem, dacă nu, mai bine nu. De acum concentrăm toate forţele pe racorduri, astfel încât dacă trebuie furnizată căldură, să putem face acest lucru”, a precizat șeful municipalităţii sucevene.
În cartierul Obcini, unde lucrările au început numai pe două ramuri, nici nu se mai pune problema să se deschidă noi fronturi de lucru, ci trebuie să se tragă tare pentru a încheia cea ce s-a început, până iarna își intră în drepturi.
„Mai este încă mult de lucrat, dar din păcate nu mai putem face asta, în lipsa banilor”, a concluzionat Lungu, care, după luni de zile în care a tot umblat pe la București și a avut parte de o mulţime de promisiuni, și-a pierdut speranţa că mai vine vreun ban anul acesta. Pentru lucrările de termoficare din acest an, de la Guvern trebuiau să ajungă, încă de la începutul anului, şapte milioane de lei.