În municipiul Vatra Dornei funcţionează, de la începutul acestei săptămâni, Şcoala Academică de Montanologie. Iniţiatorul acestui proiect este Centrul de Economie Montană CE-MONT din Vatra Dornei, la deschiderea oficială a noii şcoli fiind prezenţi numeroşi oameni de ştiinţă, printre care academicianul Ioan Otiman Păun, prof. univ. dr. emerit Vasile Surd, autorul unei monografii a Munţilor Apuseni, printre invitaţi numărându-se şi primarul municipiului, Ilie Boncheş. Aşa cum s-a anunţat la deschiderea Şcolii Academice de Montanologie, obiectivele acestei instituţii sunt contribuţia majoră la dezvoltarea cunoaşterii specificităţii economico-social-culturale a zonelor montane, edificarea sau formarea de cercetători şi specialişti pentru munte, edificarea şi orientarea unor factori din administraţia locală şi centrală, parlamentari din colegiile montane, cadre didactice, iubitori ai muntelui, în general, pentru crearea unei „culturi montane” care să asigure într-un viitor cât mai apropiat o evoluţie echilibrată şi benefică pentru această zonă.
„Într-o perioadă în care zonele de munte se depopulează cu repeziciune, efortul iniţiatorilor Şcolii Academice de Montanologie merită apreciat şi susţinut. Resursele pe care încă le oferă din belşug muntele vor trebui să contribuie la dezvoltarea întregii Românii, mai cu seamă că arcul Carpaţilor reprezintă o treime din suprafaţa ţării”, a spus Laurenţiu Ciornei, unul dintre reprezentanţii Academiei Române, prezent la evenimentul de deschidere a Şcolii Academice de Montanologie. El a adăugat că pentru ca aceste resurse fabuloase să fie exploatate şi utilizate judicios, Şcoala Academică de Montanologie îşi impune să descopere mecanismele corecte şi coerente, dar şi să şcolească oameni de ştiinţă care să lucreze în beneficiul muntelui şi al naţiei.
De precizat că Centrul de Economie Montană, CE-MONT, a fost inaugurat în 2008 şi este prima entitate ştiinţifică de cercetare montanologică. Centrul a fost creat în cadrul Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”, din cadrul Academiei Române.
Directorul CE-MONT este prof. univ. dr. h.c. Radu Rey, medicul veterinar originar din Vatra Dornei care, în noiembrie 1981, a reuşit să-l convingă pe Nicolae Ceauşescu să renunţe la colectivizare în zonele montane.
Deschiderea Şcolii Academice de Montanologie a fost precedată, la finalul săptămânii trecute, la sediul CE-MONT din Vatra Dornei, de o interesantă sesiune de lucrări ştiinţifice, reunite în cadrul celei de-a şasea Conferinţe a Centrului pentru Economie Montană.