Entuziasmul majorărilor salariale în administraţia publică, prin aplicarea legii salarizării unitare, de la 1 iulie a.c., a dus la situaţii de genul celei în care a ajuns Consiliul Local Bilca, unde deliberativul local nu s-a rezumat la funcţionarii din aparatul propriu, ci a majorat şi leafa plătită de alte instituţii. Astfel, salariul asistentului comunitar, plătit de Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Suceava, a fost majorat din condei, de la puţin peste 2.000 de lei la 3.900 de lei.
Directorul executiv al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, că la Bilca, asistentul comunitar a fost tratat ca şi cum ar fi fost un angajat al primăriei, ”deşi este personal medical şi este plătit din bugetul Ministerului Sănătăţii”.
Dr. Zorescu a mai spus că pentru ca această categorie de angajaţi ai MS să-şi primească salariile, legislaţia prevede ca primarii să solicite banii în fiecare lună, ceea ce de foarte multe ori nu se întâmplă. ”Unii primari solicită banii pentru asistentul comunitar o dată la trei luni, deşi recomandarea este ca ei să facă asta lunar”, a spus dr. Zorescu.
Primar Rusu: ”Nu i-am plătit încă nici un salariu majorat”
Primarul de Bilca, Zaharie Rusu, ne-a declarat, ieri, că problema salariului asistentului comunitar a apărut dintr-o eroare a secretarului primăriei, dar acest lucru a fost reglementat şi suma a revenit la cea plătită de DSP la data de 30 iunie a.c.. ”Noi nu i-am plătit încă nici un salariu majorat. Va primi suma dată de DSP. Doamna secretară a greşit, dar ştiu că a întrebat pe cineva cât trebuie să fie salariul”, a afirmat primarul de Bilca.
Responsabilul de legalitatea actelor adoptate de Consiliul Local, secretarul Rodica Taciuc, nu a putut fi contactată telefonic pentru a afla pe cine a întrebat la ce sumă se poate majora un salariu plătit de altă instituţie.
În judeţul Suceava sunt 61 de asistenţi comunitari şi şase mediatori sanitari, dar până la această oră nu avem informaţii că ar fi situaţii similare în alte localităţi.