La nivelul judeţului sunt în curs de execuţie şapte lucrări hidrotehnice de prevenire a inundaţiilor, pentru care în acest an s-au alocat 18,5 milioane de lei, a anunţat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi. El a precizat că trei investiţii sunt finanţate de la bugetul de stat, două de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, una din surse proprii ale Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi una are finanţare mixtă buget de stat - surse proprii ale Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Directorul SGA a mai spus că printre proiectele aflate în derulare se numără cele privind regularizarea pârâului Remezeu, în comuna Vicovu de Jos, punerea în siguranţă a barajului de priză Mihoveni, amenajarea râului Moldova pentru apărarea frontului de captare a municipiului Suceava la Berchişeşti şi amenajarea râului Suceava şi a afluenţilor acestuia în zona Ulma-Brodina-Straja. Cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru ”amenajare râu Moldova pentru apărarea frontului de captare a municipiului Suceava la Berchişeşti”. Concret, pentru acest obiectiv au fost alocate 8,196 de milioane de lei din surse proprii ale Administraţiei Naţionale ”Apele Române” şi 1,149 de milioane de lei din fonduri de la bugetul de stat. Sume mari au fost alocate şi pentru ”punere în siguranţă baraj priză Mihoveni”- 2, 653 milioane de lei sau pentru ”apărare mal drept râu Siret în zona amonte staţiilor de măsurare a debitelor şi staţia Hidrometrică Siret”- 2, 769 milioane de lei. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a finanţat în acest an cu 1,726 de milioane de lei lucrarea ”amenajare râu Bistriţa şi afluenţi pe sectorul Iacobeni - Sabasa, judeţele Suceava şi Neamţ” şi cu 553.000 lei investiţia ”amenajare râu Moldova şi afluenţi pe sectorul Fundu Moldovei-Gura Humorului”.
Fonduri externe de 116, 528 milioane de lei pentru proiectul ”Managementul riscului la inundaţii în bazinul râului Suceava”
Daniel Drăgoi a subliniat că Administraţia Bazinală de Apă Siret are în portofoliu o serie de studii de fezabilitate care vizează următoarele investiţii: Regularizare şi apărare mal drept râu Siret în comuna Zamostea, consolidare mal drept râu Siret la Dolhasca - sat Săndeni, regularizare şi apărări de maluri pe pârâul Sasca Mare - sat Păiseni, reabilitarea canalului colector Pozen din amenajarea de desecare Rădăuţi, reabilitare complex hidrotehnic acumularea Grăniceşti, amenajare râu Moldova la Cornu Luncii-Baia, regularizare şi apărare de mal pârâu Rusea - comuna Suceviţa, amenajare pârâu Roca la Bogdăneşti, regularizare şi apărări de mal râu Moldova în zona comunei Vadu Moldovei, amenajare pârâu Drăgoşina şi pârâu Bercheza în zona localităţii Suceviţa, regularizări şi apărări de maluri pe pârâu Slătioara şi afluenţi pe raza localităţii Slătioara - comuna Stulpicani. ”Menţionăm că aceste documentaţii în faza studiu de fezabilitate vor fi promovate în funcţie de identificarea sursei de finanţare şi de alocarea de fonduri. În plus, Administraţia Bazinală de Apă Siret a propus spre finanţare din fonduri externe, prin Programul Operaţional lnfrastructura Mare, proiectul Managementul riscului la inundaţii în bazinul râului Suceava. Cu o valoare estimată de 116,528 milioane de lei, proiectul presupune execuţia lucrărilor de supraînălţare a digului de pe malul stâng al râului Suceava pe tronsonul Vicovu de Sus-Frătăuţii Noi, etapa a II-a, îndiguirea malului stâng al râului Suceava în zona localităţii Frătăuţii Noi, regularizarea în regim barat a pârâului Horodnic şi Topliţa în localitatea Horodnic de Sus, precum şi realizarea a 11 acumulări nepermanente”, a mai spus Drăgoi.