Anul şcolar a început pentru elevii clasei a V-a fără manuale la cele mai importante discipline şcolare, printre care şi Limba română şi Matematică. În schimb, elevii au primit manualul de sport, precum şi un compendiu introductiv.
Potrivit ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, până pe 11 octombrie vor fi livrate elevilor claselor a V-a alte cinci manuale, respectiv Istorie, Informatică şi TIC, Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, Limba modernă 1 – Limba engleză, studiu intensiv şi Limba modernă 2 – Limba engleză.
Limba şi literatura română şi Matematica, alături de alte câteva manuale, ar urma să ajungă mai târziu.
Pop a mai declarat în cadrul unei conferinţe de presă că pentru loturile Limba şi literatura română, Matematică, Biologie, Educaţie socială, Geografie, Religie – Cultul ortodox, Educaţie plastică, Educaţie muzicală, Consiliere şi dezvoltare personală, Limba modernă 1 – Limba Engleză, Limba modernă 2 – Limba franceză, Limba modernă 1/ Limba modernă 2/ Limba modernă 1 – studiu intensiv şi Limba germană, în cazul în care nu se vor mai depune contestaţii, se pot încheia acordurile-cadru pe 2 octombrie. Ulterior acestei date se vor încheia contractele cu operatorii economici şi manualele şcolare vor fi livrate în unităţile de învăţământ.
“În prima zi de şcoală, 11 septembrie, toţi elevii au avut manuale pe bănci, cu excepţia unor manuale pentru clasa a V-a. Termenul iniţial de finalizare a programelor şcolare pentru clasa a V-a a fost noiembrie 2016, dar conducerea de atunci a ministerului a prelungit acest termen. Imediat după adoptarea acestor programe, în luna martie, a fost lansată licitaţia pentru manualele şcolare de clasa a V-a”, a spus Pop, menţionând că toate aceste întârzieri sunt cauzate de faptul că legea achiziţiilor publice nu prevede un termen-limită pentru finalizarea contestaţiilor sau reluarea licitaţiilor.
În judeţul Suceava, peste 5.000 de elevi sunt înscrişi în clasa a V-a. Aceştia au primit manualul de sport de la editurile CD Press, Didactică şi Pedagogică sau Corvin. Toate manualele sunt însoţite de CD-uri.
De cealaltă parte, compendiul introductiv este valabil pentru o perioadă de opt săptămâni de zile.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, pentru manualele şcolare necesare în anul şcolar 2017-2018, IŞJ Suceava a achitat editurilor suma de 895.000 de lei, dublu faţă de anul trecut, aceasta fiind folosită pentru achiziţionarea manualelor la clasele VI-XII.
„Manualele pentru clasele I-IV au fost contractate de Ministerul Educaţiei în baza comenzilor unităţilor şcolare, iar valoarea lor este de aproximativ 440.000 de lei”, se arată într-un raport al IŞJ.