Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a amendat opt firme din judeţ la care au găsit muncitori care lucrau fără a avea forme legale de angajare. Potrivit spuselor şefului ITM Suceava, Romeo Butnariu, în luna august inspectorii de muncă au efectuat 278 de controale, din care 195 în domeniul relaţiilor de muncă şi 83 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În total, pentru deficienţele constatate, ITM Suceava a aplicat 177 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 118.300 lei.
Romeo Butnariu a spus că cele mai multe controale, 195, au fost efectuate în domeniul relaţiilor de muncă, în urma acestora fiind aplicate 66 de sancţiuni contravenţionale, iar valoarea amenzilor a fost de 74.800 lei.
În cursul lunii august au fost depistate 39 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Dintre acestea, 30 persoane aveau contracte individuale de muncă, dar care nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cu respectarea termenului legal, iar alte nouă persoane au fost depistate fără forme legale de angajare, acestea desfăşurându-şi activitatea la opt firme din judeţ.
Romeo Butnariu a adăugat că printre deficienţele constatate în acest domeniu se numără neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă, netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară, nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat, dar şi nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă şi a repausului săptămânal.
Tot în luna august, inspectorii ITM Suceava au efectuat 83 de controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora au dat 111 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 43.500 de lei.
Şeful ITM Suceava a spus că inspectorii au constatat mai multe deficienţe, printre care neluarea măsurilor pentru autorizarea exercitării meseriilor, neefectuarea instruirilor periodice suplimentare la executarea lucrărilor speciale sau neasigurarea echipamentelor de muncă fără pericol pentru lucrători sau necomunicarea accidentelor de muncă. Romeo Butnariu a precizat că pe parcursul lunii august la ITM Suceava au fost transmise 16 accidente de muncă.
Nu în ultimul rând, el a precizat că la începutul lunii septembrie 2017 în judeţul Suceava erau înregistrate 126.055 de contracte individuale de muncă active, din care 118.719 pe durată nedeterminată şi 7.336 pe durată determinată.