O delegaţie formată din cinci persoane a participat zilele trecute la Sărbătoarea Roadelor din Polonia, o manifestare care îşi are originile încă din perioada interbelică. Reprezentanţii polonezilor din Bucovina au participat în premieră la acest eveniment, la invitaţia preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda.
„A fost o onoare pentru noi să fim invitaţi la acest eveniment, mai ales că şi noi organizăm anual Sărbătoarea Roadelor la Soloneţu Nou. Este o experienţă din care avem de învăţat şi dovedeşte că diaspora este foarte importantă pentru cei care conduc Polonia”, a declarat Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.
La manifestarea de mare amploare organizată în localitatea Spała, în apropiere de Varşovia, a participat şi deputatul Victoria Longher, care reprezintă comunitatea poloneză în Parlamentul din România, dar şi preotul Stanislav Cucharec, vicedecan de Bucovina.
Manifestarea de la finalul săptămânii trecute a început cu o sfântă liturghie prezidată de episcopul Józef Zawitkowski, după care preşedintele Poloniei împreună cu soţia au vizitat aşa-numitul Oraş al Regiunilor, unde oamenii din diferite colţuri ale Poloniei şi-au prezentat regiunea, artizanatul şi folclorul.
În acest spaţiu şi-au găsit locul anul acesta şi delegaţii din România, Belarus, Cehia, Ucraina şi Lituania, alături de reprezentanţi din 16 voievodate ale Poloniei. Aici, fiecare regiune şi ţară invitată a prezentat simbolic roadele oferite de Dumnezeu pe parcursul anului. Reprezentanţii polonezilor din Bucovina au adus un coş cu roade specific muntenilor polonezi stabiliţi în Bucovina.
După vizitarea standurilor celor 16 voievodate a urcat pe scenă pentru prima dată Ansamblul de cântece şi dansuri folclorice „Mazowsze" şi a fost anunţat câştigătorul concursului pentru cea mai frumoasă cunună de recoltă, aceasta fiind pregătită de fermierii din provincia Lubuskie.
În discursul său, preşedintele Poloniei a amintit că agricultorii comunică o tradiţie poloneză bazată pe credinţă, muncă grea, o mare rezistenţă şi abilitatea de a depăşi toate obstacolele, inclusiv cele care rezultă din forţele naturii.
Prima ediţie a Sărbătorii Roadelor organizată de preşedinţi a avut loc în anul 1927, când preşedintele Poloniei era Ignacy Mościcki, fiind întreruptă apoi din 1939, când a început cel de-al Doilea Război Mondial. În anul 2000, preşedintele Aleksander Kwasniewski a reluat tradiţia evenimentului, astfel fiind continuată de preşedinţii succesivi ai Republicii Polone.