Universitatea din Suceava poate onora mai puţin de jumătate din numărul de cereri pe care studenţii le-au depus pentru un loc în căminele din campusul instituţiei.
Aproape 2.500 de studenţi vor să se cazeze într-unul din cele cinci cămine ale Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV), însă doar circa 1.000 dintre aceştia vor prinde un loc în următorul an universitar.
În aceste condiţii, pentru a mai acoperi din deficit, USV a solicitat Inspectoratului Școlar Suceava să pună la dispoziţia studenţilor camere în căminele destinate elevilor.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, la începutul săptămânii viitoare, IȘJ Suceava va înainta Universităţii lista cu locurile pe care le pune la dispoziţia studenţilor.
De asemenea, cu toate că în toamna acestui an trebuiau demarate lucrări de reabilitare la căminul C1 și închis tronsonul unde vor fi executate recompartimentări, USV a renunţat la măsura închiderii parţiale pentru a nu pierde alte locuri de cazare.
Universitatea din Suceava are în administrare cinci cămine studenţeşti, cu un număr de circa 1.100 de locuri, însă căminul din corpul N, de pe strada Universităţii, cu circa 40 de locuri, este rezervat studenţilor Erasmus şi oficialităţilor.
Taxe mai mari din toamnă
Cazarea studenţilor pentru anul universitar 2017-2018 se va face începând cu data de 27 septembrie pentru anii IV şi III, 28 septembrie – anii I şi II şi 29 septembrie – familiști, masteranzi şi întârziaţii motivat.
Pentru anul universitar care va debuta pe 2 octombrie, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a luat hotărârea de a majora valoarea taxelor de cazare în căminele instituţiei, cuantumul acestora urmând să crească cu 61 de lei.
Astfel, în funcţie de confortul și facilităţile camerelor de cazare, studenţii vor plăti lunar sume începând de la 150 de lei pe lună (în loc de 90 de lei) și ajungând la 420 de lei (în loc de 360 de lei pentru studenţii cu taxă, circa 5% din totalul studenţilor cazaţi în campus). Cea mai mare parte a studenţilor cazaţi plătesc lunar în jur de 200 de lei.
Demersuri prelungite pentru al VI-lea cămin
Cât despre căminul din incinta Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, care va fi preluat de USV în vederea transformării lui în internat pentru studenţi, încă se lucrează la documentaţia pentru ca acesta să între în administrarea Universităţii.
Reprezentanţii USV spun că momentan Primăria Municipiului Suceava, proprietară a căminului, întocmește dosarul care va fi transmis Ministerului Educaţiei pentru a primi avizul de preluare de către USV. Ulterior, Universitatea trebuie să identifice surse de finanţare pentru reabilitarea căminului, urmând să câștige încă aproximativ 100 de locuri de cazare.