Autorităţile din Suceava şi Cernăuţi, împreună cu reprezentanţi ai companiilor de cale ferată din cele două ţări, vamă şi poliţie de frontieră, au discutat, marţi, în Vama Siret, despre introducerea cursei de cale ferată pe ruta Suceava-Cernăuţi. La discuţii au participat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, omologul său din Cernăuţi, Ioan Muntean, vicepreşedintele Administraţiei Regionale din Cernăuţi, Mihai Pavliuc, reprezentanţi ai CFR cu mandat al conducerii CFR Călători, ai Poliţiei de Frontieră, ai Vămii şi ai Prefecturii Suceava.
Flutur a precizat că a primit un răspuns din partea directorului general al CFR Călători, Iosif Szentes, care arată că în considerarea proiectului de colaborare respectiv, având în vedere beneficiile mutuale care ar rezulta într-o astfel de structură pentru locuitorii din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi, CFR Călători e de acord să opereze cu cele două perechi de trenuri regio. El a arătat că partea română aştepta un aviz din partea căilor ferate ucrainene, care au dat asigurări că îl vor transmite în două-trei zile şi cu datele de operare, pentru a fi inclus în noul mers al trenurilor care va intra în vigoare la 18 decembrie. „Au promis că vor face toate diligenţele ca să fie prins în noul mers al trenurilor”, a spus Flutur. El a menţionat că, în principiu, plecarea din Suceava va fi la ora 5:00, cu sosire la Cernăuţi la ora 9:00 şi cu plecare din Cernăuţi la ora 5:00 şi sosire la 8:40, iar seara sosirea va fi în jurul orei 21:00.
„Din punct de vedere tehnic, din cauza ecartamentului diferit, nu se va putea acţiona altfel decât cu transbordare în Vadu Siret şi cu control vamal în Vicşani, în tren. Sigur că noi ne dorim acest control cât mai scurt, dar trebuie să ţinem seama de legislaţia Poliţiei de Frontieră şi a Vămilor din cele două ţări”, a explicat preşedintele CJ Suceava, care a adăugat: ”Am fost asigurat că punerea în mişcare a acestor trenuri să va întâmpla cât mai repede”.