Pachetele de rechizite oferite elevilor nevoiaşi de Ministerul Educaţiei, prin intermediul programului social „Rechizite gratuite”, întârzie să ajungă în şcoli.
Mai mult, cu toate că ministerul de resort anunţa în vara acestui an suplimentarea financiară a programului, prin accesarea unor fonduri europene, elevii beneficiari au început anul şcolar fără sprijinul promis.
Banii de la Uniunea Europeană ar fi permisachiziţionarea de rechizite şi pentru preşcolari şi suplimentarea cu ghiozdane a pachetelor de rechizite ce se acordau elevilor din ciclul primar şi gimnazial.
Însă şcolarii fără posibilităţi materiale n-au primit nici rechizite şi nici ghiozdan, programul pentru obţinerea fondurilor europene fiind încă în faza de proiect, iar programul demarat de Ministerul Educaţiei urmărind un calendar defazat în raport cu debutul anului şcolar.
Pachete mai consistente promise din fonduri europene
Programul propus de Ministerul Educaţiei în vara lui 2017 este complementar programului derulat de Guvernul României „Rechizite gratuite” şi viza stimularea participării la cursuri a copiilor provenind din familii defavorizate.
Potrivit prevederilor proiectului, „obiectivul urmărit este ca fiecare copil să primească în anul şcolar 2017-2018 atât rechizite şcolare, cât şi ghiozdan. Grupul ţintă este reprezentat de copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial, din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”.
La nivel naţional, se preconizează finanţarea achiziţiei a 308.611 ghiozdane pentru elevi şi rechizite şcolare pentru un număr estimat de 51.539 de preşcolari. Valoarea estimată de achiziţie este de 40 de lei/elev/an şcolar.
Încet, dar sigur vin şi rechizitele de la Guvern
De la anunţarea intenţiilor referitoare la programul pentru accesarea fondurilor europene, Ministerul Educaţiei nu a mai revenit cu noutăţi, astfel că ghiozdanul promis de autorităţi nu va ajunge prea curând la elevi.
Între timp, sunt aşteptate coletele din programul „Rechizite gratuite”. Acesta a fost demarat de Guvernul României în urmă cu 10 ani, iar de atunci valoarea pachetului cu rechizite a rămas aceeaşi: 25 de lei pentru elevii din învăţământul primar, în timp ce colegii lor mai mari de la gimnaziu primesc pachete ce nu depăşesc 30 de lei/bucata.
Sume aproape derizorii având în vedere nevoile elevilor, cerinţele profesorilor şi sumele pe care părinţii le investesc, la fiecare început de an şcolar, în rechizitele celor mici. Chiar şi aşa, nici aceste pachete nu ajung la timp.
Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Suceava, „aproape 18.000 de elevi suceveni sunt beneficiari ai acestui program. În stocul instituţiei mai sunt 6.500 de pachete rămase de anul trecut şi urmează să se facă achiziţia de restul până la 18.000”.
Conţinutul pachetelor acordate elevilor variază în funcţie de specificul claselor în care aceştia sunt înscrişi. Copiii de la clasa pregătitoare vor primi un ghiozdan, două caiete de desen, unul dictando, unul de matematică, dar şi creioane de scris, creioane colorate, acuarele, plastilină, planşetă de lucru, lipici, hârtie glasată, penar şi radieră. Cei din clasa I vor primi caiete tip I şi tip II, câte un caiet special pentru abecedar şi matematică, un caiet de desen, un stilou cu 24 de rezerve, creion, creioane colorate, radieră, beţişoare, penar, acuarele, riglă, coperte de plastic pentru caiete, totul pus într-un ghiozdan. Copiii de clasele II-IV au în pachet caiete, pix, creioane, penar, acuarele, radieră, ascuţitoare, vocabular, creioane colorate, şablon cu harta României şi coperte din plastic pentru caiete. Pachetele pentru elevii din clasele V-VII cuprind caiete, creioane, radieră, pix, ascuţitoare şi o trusă de geometrie.