Copiii născuţi în luna august vor fi primii imunizaţi împotriva bolii pneumococice, în cadrul campaniei de vaccinare care începe în data de 1 octombrie a.c.. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că judeţului Suceava i-au fost repartizate 4.060 de doze de vaccin pneumococic conjugat 13 valent - Prevenar 13, care asigură protecţia împotriva bolii pneumococice.
Potrivit şefului DSP, campania debutează cu vaccinarea copiilor care împlinesc 2 luni în octombrie şi va continua conform calendarului naţional de vaccinare, respectiv la vârstele de 2, 4 şi 11 luni. Dr. Zorescu a precizat că medicii de familie din judeţ au primit informaţii detaliate, prin scrisoarea metodologică elaborată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti.
“Acest vaccin asigură protecţia împotriva bolii pneumococice, o infecţie cauzată de bacteria Steptococcus pneumoniae care poate produce o serie de afecţiuni grave ca pneumonia, meningita, septicemia şi infecţii mai puţin severe, ca otita medie şi sinuzita. Boala pneumococică este frecvent întâlnită în rândul copiilor şi poate fi prevenită prin vaccinare, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă (reducerea aglomeraţiei şi a poluanţilor aerului din interior) şi promovarea alimentaţiei la sân în primele 6 luni de viaţă”, a subliniat medicul.
Vaccinul conjugat cu 13 valenţe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial
În rândul copiilor, bolile pneumococice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, ţara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală care poate fi prevenită prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.
“Vaccinul achiziţionat de ţara noastră, prin Ministerul Sănătăţii, este sigur, eficient şi de calitate. În mod concret, vaccinul va ajuta la protecţia împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în România. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenţe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de ţări, printre care Marea Britanie, Franţa, Italia şi Statele Unite”, precizează Ministerul Sănătăţii, prin intermediul unui comunicat de presă.