Cei mai buni pădurari din cadrul ocoalelor Direcţiei Silvice Suceava se întrec astăzi în cunoştinţe teoretice şi practice, în cadrul unui concurs profesional cu o îndelungată tradiţie, în urma căruia se va desemna persoana care va reprezenta judeţul la etapa naţională.
Etapa judeţeană a concursului „Cel mai bun pădurar” va fi găzduită de Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, care are o foarte bună colaborare cu Direcţia Silvică Suceava.
La această competiţie participă primii clasaţi din cele 24 de ocoale ale Direcţiei Silvice Suceava, care gestionează cea mai mare suprafaţă forestieră din ţară.
„Concursul are menirea de a testa nivelul de pregătire al pădurarilor suceveni şi ne dorim ca reprezentantul nostru să facă o figură frumoasă şi la etapa naţională, la fel ca şi anii anteriori”, a spus şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Anul trecut, judeţul Suceava a găzduit şi etapa naţională a acestui concurs, la care au participat 41 de pădurari ai Direcţiilor Silvice din România, plus reprezentanţi ai ICAS, dar şi invitaţi din Republica Moldova.
Competiţia, desfăşurată la Vatra Dornei, a fost câştigată tocmai de reprezentantul Sucevei - Cristian Hrehorciuc, de la OS Pătrăuţi, pe locul secund fiind clasat Cătălin Chirilă, reprezentant al Direcţiei Silvice Galaţi, iar pe locul III Adrian Sârghie, reprezentant al Direcţiei Silvice Neamţ.
Iniţiat în urmă cu mai bine de 40 de ani, concursul "Cel mai bun pădurar" are ca obiectiv principal perfecţionarea pregătirii profesionale a acestei categorii de personal silvic, care a deţinut mereu ponderea cea mai mare în structura de personal a sectorului silvic.
Probele concursului sunt în strânsă legătură cu principalele activităţi şi sarcini de serviciu aferente fişei postului - o probă teoretică, urmată de mai multe probe practice, precum recunoaşterea speciilor forestiere, a celor de vânat şi a dăunătorilor pădurii.