Femeile care doresc să efectueze gratuit testul Babeş-Papanicolau se pot adresa oricărui medic care lucrează în cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie, din Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi din Spitalul Municipal Fălticeni, precum şi medicilor de familie care sunt înscrişi în Programului naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Pot beneficia, din luna octombrie, inclusiv femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani, care au fost testate în urmă cu cinci ani, în cadrul acestui program de depistare timpurie a cancerului de col uterin.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Public (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că şi această categorie de paciente poate fi reintrodusă în programul de screening.
În prima jumătate a acestui an, în cadrul programului au fost testate gratuit 372 de femei din judeţul Suceava, cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani. Bugetul alocat Sucevei în anul 2017 pentru derularea acestui subprogram este de 96.000 de lei, din care 14.000 de lei au fost repartizaţi Spitalului Municipal Fălticeni, iar 82.000 de lei pentru Spitalul de Urgenţă Suceava. Suma permite testarea gratuită a 1.250 de femei.
Anul trecut, bugetul alocat a fost de 125.000 de lei, dar au fost cheltuiţi doar 87.700 de lei, fiind testate 1.084 de femei.
Pentru creşterea adresabilităţii, în luna aprilie a acestui an au fost modificate normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017-2018.
Cancerul de col uterin depistat la timp şi tratat se vindecă 100%
Potrivit noilor norme tehnice, cabinetele medicale de obstetrică-ginecologie din structura spitalelor care au organizat o reţea de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, precum şi cabinetele de planificare familială au fost introduse în categoria Centrelor de Informare şi Consiliere a femeilor, alături de cabinetele medicilor de familie.
Dr. Zorescu a subliniat că astfel se intenţionează ca un număr cât mai mare de femei, indiferent dacă sunt sau nu asigurate medical, să fie mobilizat activ pentru efectuarea testelor Babeş-Papanicolau.
Screening-ul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin urmăreşte depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce, îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament şi creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea acestei metode de depistare a cancerului de col uterin la persoane care nu manifestă nici un fel de simptome.
Pentru îndeplinirea obiectivelor menţionate, se efectuează gratuit testul Babeş-Papanicolau, femeilor din grupa de vârsta 25-64 ani, pe o perioada de cinci ani, indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Conform statisticilor, cancerul de col uterin este prima cauză de mortalitate la femeile din grupa de vârstă 15-44 ani, dar un test Babeş-Papanicolau pozitiv nu înseamnă obligatoriu cancer, ci arată că sunt necesare investigaţii aprofundate, pe care le recomandă medicul specialist. Cancerul de col uterin este o boală mortală, dacă nu este depistată la timp şi tratată. Cu terapie precoce, şansele de vindecare sunt de 100%.