Fostul primar al comunei Slatina Ilie Gherman şi-a aflat, la finele săptămânii trecute, sentinţa definitivă în dosarul în care a fost judecat pentru că a refuzat să plătească salariile profesorilor din localitatea sa, din perioada în care era edilul-şef al localităţii. Ilie Gherman a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare suspendată sub supraveghere pentru abuz în serviciu, având impuse mai multe obligaţii în această perioadă, printre care şi cea de a presta zile de muncă în folosul comunităţii.
Conform sentinţei Judecătoriei Fălticeni, rămasă definitivă vineri, 15 septembrie, la Curtea de Apel Suceava, Gherman trebuie să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile şi să presteze pe o perioadă de 60 de zile o muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Primăria Fălticeni sau Primăria Cornu Luncii. Orice încălcare a obligaţiilor şi restricţiilor poate duce la anularea suspendării pedepsei.
Ilie Gherman a fost trimis în judecată în iulie 2015 de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, iar faptele sunt din a doua jumătate a anului 2013. În lunile septembrie şi octombrie ale anului 2013, nu mai puţin de 59 de persoane, cadre didactice şi personal auxiliar din cadrul Şcolii Gimnaziale Herla, comuna Slatina, nu şi-au primit salariile pentru că primarul Gherman a refuzat să demareze procedurile pentru plata lefurilor angajaţilor unităţii de învăţământ. Mai mult, refuzul lui Gherman, şi el profesor de sport, a avut drept consecinţă şi faptul că şcoala a rămas, în prag de iarnă, fără bani pentru achiziţionarea de lemne de foc.
Supărarea a plecat, la vremea respectivă, de la faptul că directorul de atunci al şcolii din Herla a fost schimbat. Mutarea nu a fost pe placul lui Ilie Gherman, care a început un război personal cu noul director.
Profesorii care au fost părţi vătămate în acest dosar nu s-au constituit părţi civile.
Dosarul legat de fraudarea voturilor la alegerile locale
Marea problemă pentru Ilie Gherman este că mai are pe rol un dosar în care este trimis în judecată pentru alte acuzaţii grave, din altă sferă.
Inculpatul Ilie Gherman este acuzat că a mutat din pix 11 persoane la Slatina, pentru ca acestea să-l poată vota. S-a întâmplat la alegerile locale din vara anului 2016, când Ilie Gherman, care era primar de 20 de ani, a pierdut primăria, la o diferenţă de câteva voturi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au arătat că, în perioada martie-aprilie 2016, în vederea obţinerii unui număr mai mare de voturi, Ilie Gherman a abordat direct sau indirect 11 persoane pe care le-a convins să îşi stabilească fictiv reşedinţa în comuna Slatina, pentru a dobândi astfel drept de vot în această localitate. Pe numele celor 11 au fost emise adeverinţe care atestau în mod nereal că titularii acestora deţin câte un imobil pe raza satului Herla din comuna Slatina.
Ulterior, cei 11 s-au prezentat la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Fălticeni, unde au solicitat stabilirea reşedinţei la Herla. 10 dintre cei 11 au şi votat efectiv, a rezultat din cercetări.
În acest dosar, Ilie Gherman a fost trimis în judecată pentru un adevărat şir de infracţiuni în formă continuată: fals intelectual în formă continuată – 11 infracţiuni, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată sub forma instigării - 11 infracţiuni, instigare la săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată - 11 fapte, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată - tot 11 infracţiuni şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot în formă continuată – 10 infracţiuni.