Comercializarea ilegală a ciupercilor a devenit un obicei în întreg judeţul, existând deja zone frecvent folosite de aceşti comercianţi ambulanţi, care stau pe marginea drumului. Cei care cumpără nu au nici o garanţie că bureţii sunt comestibili sau că printre ei nu s-a strecurat şi un exemplar dintr-o specie otrăvitoare, iar furtul la cântar este la ordinea zilei.
Pentru prevenirea şi combaterea vânzării ilicite a ciupercilor, în timpul zilei de joi, poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava, ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai poliţiilor municipale şi orăşeneşti, la care au fost cooptaţi şi jandarmi din cadrul I.J.J. Suceava, au organizat o acţiune pe raza judeţului, în zonele unde se achiziţionează, transportă şi comercializează ilicit ciuperci şi fructe de pădure. În cadrul acţiunii au fost controlate 14 societăţi comerciale cu obiect de activitate achiziţia şi comercializarea ciupercilor şi fructelor de pădure şi au fost verificate 110 autovehicule de transport. În timpul acţiunii au fost aplicate 63 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 35.725 lei.
Un echipaj de poliţie a oprit pentru control pe DN 18, în comuna Cârlibaba, autoturismul condus de un bărbat în vârstă de 67 de ani, din comuna Iacobeni, care transporta cantitatea de 305,80 kg ciuperci, achiziţionată de la mai multe persoane pentru comercializare, fără a avea aviz de însoţire. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 5.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.12/1990, iar cantitatea de ciuperci a fost confiscată şi predată unei unităţi de profil. În cadrul acţiunii a fost confiscată cantitatea totală de 311,02 kg ciuperci şi alte bunuri alimentare, de circa 570 de lei. În România activitatea de recoltare şi valorificare a speciilor de plante sălbatice nu poate fi făcută decât de către persoanele fizice sau juridice care sunt autorizate de către Agenţia de Protecţia Mediului.