O profesoară din cadrul Şcolii Gimnaziale Salcea a coordonat echipa de autori a noului manual şcolar de Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice, de clasa a V-a, tipărit de editura Aramis, acesta urmând să ajungă în câteva săptămâni pe băncile elevilor din toată ţara.
Marinela Mocanu predă de peste 25 de ani Educaţie tehnologică, fiind şi membră a grupului de lucru din cadrul Ministerului Educaţiei pentru elaborarea programelor pentru această disciplină.
Manualul coordonat de aceasta a fost declarat câştigător prin ordin de ministru, putând fi răsfoit pe http://manuale.arobs.com/manual_educatie_tehnologica5/.
„Mă bucur că manualul a trecut cu bine de evaluarea ministerială. Colectivul de autori ai manualului este format din profesionişti cu îndelungată experienţă la catedră şi numeroase lucrări publicate”, a arătat Marinela Mocanu. Manualul mai poartă semnătura Magdei Dache şi a Loredanei Irena Săndulescu.
Cu o grafică atractivă şi un conţinut uşor de parcurs, manualul are cinci mari capitole (unităţi): Produse alimentare, Procese tehnologice simple de cultivare a plantei, Elemente de tehnologia creşterii animalelor, Calitatea produselor alimentare şi a serviciilor din alimentaţie şi Tehnologii de preparare a hranei.
Lecţiile sunt concepute sub forma unui scenariu didactic, pornind de la rubrica „Ce ştim?”, în care se actualizează cunoştinţele dobândite anterior, suport pe care se construiesc noile conţinuturi. Urmează apoi rubricile „Ce vom învăţa?”, „Observăm, discutăm, explicăm!”, „Citim şi aflăm”, „Dicţionar”, „Ştiaţi că” şi „Reţineţi”, unde sunt sintetizate conţinuturile principale. Manualul propune şi o serie de aplicaţii practice.
Marinela Mocanu a mai menţionat că manualul a fost realizat cu sprijinul unor referenţi de încredere, precum prof. univ. dr. ing. Costel Samuil, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, pe problematici de agricultură, şef lucrări dr. Claudiu Cobuz, de la Spitalul Judeţean Suceava, pe probleme de sănătate şi alimentaţie, prof. dr. Viorica Manolache, de la CT „Ion Holban” Iaşi, pe problematici din domeniu.
Profesorii de specialitate trebuie să consulte manualele aprobate şi să decidă cu care vor lucra pe parcursul anului şcolar, comenzile urmând să fie trimise în perioada următoare.
Timp scurt pentru elaborarea manualelor
Termenele întârziate la care au fost aprobate programele noilor manuale şi rezolvarea tuturor chestiunilor birocratice au scurtat foarte mult perioada de elaborare a manualului. „Timpul de lucru a fost foarte scurt, de circa două luni, a fost o muncă imensă, având în vedere întârzierile din calendar. Ar fi fost nevoie undeva la 6-8 luni, nu un mod heirupist de lucru, însă sunt mulţumită de rezultat, consider că ajută la formarea competenţelor pe care trebuie să le aibă elevii”, a subliniat prof. Mocanu.
Aceasta este şi autoarea unor manuale auxiliare pentru Educaţie tehnologică şi ghiduri metodice pentru profesori, remarcându-se şi prin premiile adjudecate de elevii pe care i-a pregătit la clasă.