Consiliul Judeţean Suceava a solicitat tuturor celor 760 de unităţi de învăţământ din judeţ liste cu prezenţa preşcolarilor şi elevilor în anul şcolar 2016-2017, în vederea recuperării unei sume de 118.416 lei, apreciată drept prejudiciu de Curtea de Conturi. Suma reprezintă contravaloarea a 329.310 cornuri facturate ”şi decontate nelegal, în neconcordanţă cu prezenţa la program a elevilor şi preşcolarilor beneficiari de produse”. De fapt, este vorba despre o neconcordanţă între numărul de cornuri şi cutiile de lapte distribuite în şcoli. Raportat la numărul de şcoli, ”frauda” cu cornuri la 33 de bani bucata înseamnă că, în cele 170 de zile de şcoală, de anul trecut, în fiecare unitate de învăţământ s-au consumat circa 300 de cornuri în plus faţă de lapte. Suma imputabilă ar fi de aproximativ 100 de lei/şcoală.
Justificări ale directorilor de şcoli, de genul că, în perioadele de post creştin, unii copii refuză laptele, dar acceptă cornul sau că perioada de valabilitate de 6 luni a laptelui UHT permite stocarea laptelui refuzat, fără nevoia de a face o nouă comandă, în timp ce cornurile nu pot fi păstrate, dacă nu au fost consumate, nu au fost luate în calcul de auditorii Curţii de Conturi.
Aceştia au apreciat ca deficienţă acceptarea la plată, de Consiliul Judeţean, a facturilor însoţite de “centralizatoare de distribuţie produse” care conţin cantităţi superioare comparativ cu numărul de preşcolari şi elevi prezenţi la şcoală în 2016.
„Abaterea consemnată a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului ordonatorului principal de credite prin efectuarea de plăţi nelegale în sumă de 118.416,84 de lei”, se precizează în raport.
Teancurile de liste cu prezenţa pe tot anul şcolar trecut, trimise acum de şcoli la CJ, trebuie să lămurească dacă este o fraudă sau aproape în fiecare zi, în fiecare şcoală din judeţ, a existat un copil care a mâncat (ilegal) un al doilea corn dat de stat, la 33 de bani bucata.