Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 sep 2017 - Anul XXII, nr. 209 (6625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Muncă susţinută

O oază de verdeaţă şi culoare în mijlocul unui câmp aparent pârjolit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un câmp de lângă Dumbrăveni poate părea la o primă trecere în revistă doar un loc în care nu se întâmplă mai nimic. O percepţie cât se poate de eronată, şi asta pentru că pe aproximativ două hectare de teren ajungi într-o altă lume. Este ferma de legume a lui Vasile Mătrăşoaia, omul care a dat viaţă unui loc binecuvântat.

De aceste realităţi s-au convins ieri şi invitaţii acestuia la simpozionul organizat în parteneriat cu o firmă cu capital românesc care produce şi comercializează produse destinate agriculturii şi cu care Vasile Mătrăşoaia are o colaborare mai veche.

Printre cei care au luat contact cu ferma de la Dumbrăveni se numără şi Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, unul dintre cei mai buni specialişti din România în acest domeniu.

„Nu ştiu câţi oameni pot să facă ce a făcut nea Vasile aici. Eu nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva, atât de multe specii şi soiuri. O astfel de fermă nu găseşti decât la Buzău, la Staţiunea de Cercetări, în rest foarte puţini sunt capabili să facă o lucrare de asemenea anvergură. Această fermă este un loc de instrucţie pentru cei care au ca obiect de activitate legumicultura sau care doresc să se apuce de legumicultură. Vreau să remarc şi legătura extraordinară pe care nea Vasile o are cu domnul doctor Vânătoru de la Staţiunea de Cercetări de la Buzău. Un alt lucru care trebuie remarcat este acela că încearcă să producă în sistem ecologic, un sistem complicat şi costisitor pentru că necesită foarte multă muncă manuală. Nea Vasile a făcut aici un lucru extraordinar şi poate fi un model demn de urmat”, a fost reacţia lui Valeriu Tabără.

 

Vasile Mătrăşoaia: „Am reuşit totul prin muncă şi prin disciplină”

Într-adevăr, cei care nu au trecut pragul fermei lui Vasile Mătrăşoaia au ce regreta. Omul care trăieşte practic prin legumele sale a explicat şi secretul cu care i-a fermecat pe vizitatori: „Am reuşit totul prin muncă şi prin disciplină. Cu părere de rău însă vă spun că mă cam lasă balamalele, munca e foarte multă şi nu prea am cu cine mă ajuta pentru că la cultura de legume trebuie şi cultură, dar şi oameni cu experienţă”.

Chiar dacă laudele au curs la adresa sa, Vasile Mătrăşoaia continuă să fie critic cu el, aşa cum a fost dintotdeauna: „Oamenilor le-a plăcut ce au văzut, dar eu nu sunt mulţumit, solariile trebuie modernizate, sistemul de legare trebuie modificat şi în diagonală şi pe verticală. Suprafaţa este prea mare şi este peste puterea mea de muncă. De aceea cred că voi renunţa la o parte din teren pentru a face ceva cu adevărat excepţional”.

Diferitele soiuri de roşii, ardei, gogoşari, vinete sau varză au fost prezentate celor veniţi la simpozion, ocazie cu care Vasile Mătrăşoaia şi reprezentantele firmei româneşti cu care a colaborat pentru acest eveniment au explicat că biostimulatorii folosiţi şi-au arătat eficienţa. Ca exemplu, a fost oferit un lot netratat cu biostimulatori şi unul în care au fost aplicate aceste produse, iar diferenţa a fost vizibilă cu ochiul liber.

 

Primarul Ioan Pavăl: „Aş dori să văd cât mai mulţi oameni implicaţi în astfel de proiecte”

În afara fostului ministru al Agriculturii, ferma de la Dumbrăveni a avut parte şi de alţi oaspeţi importanţi. Printre aceştia deputatul Emilian Havrici, subprefectul Silvia Boliacu, fostul subprefect Atanasă Nistor sau Silvica Ambăruş, cercetător gradul I la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău. Din partea „concurenţei” a sosit Mircea Laurus, primarul din Milişăuţi, în timp ce Viorel Cucu, primarul din Adâncata, şi Aleodor Nichifor, viceprimarul din Bosanci, se gândesc să-l „cloneze” pe Vasile Mătrăşoaia pentru propriile comune.

La un astfel de eveniment nu puteau lipsi taman gazdele, respectiv viceprimarul Sorin Ababei şi primarul Ioan Pavăl de la Dumbrăveni.

„Aş dori să văd cât mai mulţi oameni implicaţi în astfel de proiecte. Mă bucură că un om ca Vasile Mătrăşoaia munceşte şi ne oferă hrană sănătoasă. Este un model de urmat şi eu vreau să-l felicit pentru tot ceea ce face, mai ales că ştiu că este o muncă sisifică”, a arătat primarul comunei Dumbrăveni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O oază de verdeaţă şi culoare în mijlocul unui câmp aparent pârjolit.
 Vizualizări articol: 2300 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O oază de verdeaţă şi culoare în mijlocul unui câmp aparent pârjolit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei